KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Zamjenik župana Braut: Sufinanciranje županijskog linijskog prijevoza koči nedorečenost regulative

Izdana je suglasnost ravnatelju ŽLU Cres za dovršetak druge faze radova dogradnje trajektnog pristaništa Porozina, odnosno izgradnju privezišta u uvali Trebenež, izvijestio je na redovitoj konferenciji za novinare zamjenik župana Vojko Braut

Izgradnjom privezišta omogućit će se privezivanje još jednog trajekta kada vremenski uvjeti to ne dozvoljavaju u samom trajektnom pristaništu Porozina. Ukupna vrijednost investicije iznosi 4,1 milijuna kuna, od kojih je 2 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo mora, prometa i veza, 930 tisuća Primorsko-goranska županija te 1,25 milijuna kuna ŽLU Cres.

Na javnom natječaju odabrana je ponuda tvrtke SUN ADRIA d.o.o., a rok završetka radova je četiri mjeseca.

Projektima jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije dodijeljeno je 2,4 milijuna kuna iz proračuna PGŽ-a, informirao je resorni pročelnik Ljudevit Krpan. Programom je obuhvaćeno 18 općina i gradova, a poduprlo se 13 projekata ravnomjernog razvitka s iznosom od 1,9 milijuna kuna, a s iznosom od po 250 tisuća kuna projekti razvoja otoka i izrade projektne dokumentacije.

Podsjetivši na nedavnu odluku o raspodjeli tri milijuna kuna projektima s područja Gorskog kotara te za razvoj mreže sanjkališta, pročelnik Krpan ustvrdio je kako je ovo nastavak programa potpore PGŽ-a lokalnim razvojnim projektima na koju JLS-ovi mogu računati i ubuduće, a osigurat će im se i pomoć u pripremi projekata za apliciranje na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Predstavljen Plan djelovanja civilne zaštite PGŽ-a

Predstavljen je i Plan djelovanja civilne zaštite PGŽ-a. Prema riječima pročelnika Ureda županije Gorana Petrca, radi se o temeljnom dokumentu na osnovu kojeg postupaju operativne snage civilne zaštite u slučaju velikih nesreća ili katastrofa. Definirano je šest osnovnih rizika: požari, potresi, poplave, pandemije, tehnološke nesreće, veliki led i snijeg te veliki vjetar.

Kako je pojasnio, riječ je o Planu donijetim 2019. godine koji je usklađen s aktualnom zakonskom regulativom te su ažurirane informacije o broju stanovnika, postojećoj infrastrukturi i uvršteno je mišljenje Pravobraniteljice za invalidne osobe vezano za postupanje s invalidnim osobama u slučaju nesreća.

Operativne snage na području PGŽ-a broje oko 700 pripadnika te se redovito obučavaju, kazao je pročelnik i dodao da su se u subotu u Centru za obuku u Šapjanama održale vježbe pružanja prve pomoći i postavljanja šatora.

Problemi županijskog linijskog prijevoza

Na pitanje novinara o najavi prosvjeda prijevoznika županijskog linijskog prijevoza, zamjenik župana Braut odgovorio je kako još niti jedna županija u Hrvatskoj nije ugovorila linijski prijevoz kao javnu uslugu u smislu raspisivanja natječaja prema propisima EU. Primorsko-goranska županija pripremila je sve dokumente i materijale, rekao je zamjenik, ali je na opreznosti radi nedorečenosti regulative.

Konkretno, izrađene su tri studije kojom su utvrđene minimalna i održiva mreža linija te trošak izvedbe koji se procjenjuje na devet za minimalnu, odnosno 30 milijuna kuna za održivu mrežu, zavisno o kretanjima cijene energenata na tržištu.

Kako je naveo, problem predstavlja što država nije osigurala dovoljan iznos financiranja, a sredstva koja su i osigurana, dodjeljuju se godinu po godinu dok je županija dužna potpisati ugovor s prijevoznikom na sedam godina. Nakon održanog sastanka u resornom Ministarstvu, očekuju se detaljnije informacije.

Zamjenik župana Vojko Braut naveo je i kako je netočna informacija da se javni prijevoz u PGŽ-u ne sufinancira. Po 10 milijuna kuna osigurano je za otočni prijevoz i prijevoz učenika, od kojih je dio i u Gorskom kotaru, rekao je zamjenik i dodao da je u proračunu PGŽ-a za 2022. godinu predviđen iznos od tri milijuna kuna za održivost javnog prijevoza na području gradova i općina.

Osvrnuvši se na Gorski kotar, naveo je da, osim iznosa subvencije, od strane prijevoznika Arrive d.o.o. istaknut je i problem nedostatka vozača kao i pad broja putnika tijekom pandemije.

Zaključio je da će PGŽ ispuniti obvezu objave namjere raspisivanja javnog poziva u oglasniku javne nabave Europske unije do kraja 2022. godine te raspisivanja javnog poziva godinu dana nakon objave namjere.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari