BESPLATNA VOŽNJA VLAKOM

Umirovljenici se do kraja godine mogu besplatno voziti vlakom

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan pokaz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila za 2,65 eura. Da bi ostvario pravo na profil, umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i identifikacijski dokument, dok osobe starije od 65 godine trebaju predočiti identifikacijski dokument

S dolaskom nove godine na snagu je stupila još jedna promjena koja se tiče umirovljenika. Od 1. siječnja 2024. godine tako svi umirovljenici i stariji od 65 godina imaju pravo na besplatni željeznički prijevoz na području Republike Hrvatske.

Ovaj pilot projekt provodit će se do kraja godina.

“Umirovljenici i osobe starije od 65 godina moći će besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, npr. jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja”, objavile su Hrvatske željezničke na svojoj službenoj stanici.

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina pravo na besplatan pokaz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza i kupljenog profila za 2,65 eura. Da bi ostvario pravo na profil, umirovljenik treba predočiti ispravu o primanju mirovine Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i identifikacijski dokument, dok osobe starije od 65 godine trebaju predočiti identifikacijski dokument, prenosi Danas.hr.

Oni koji već imaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza, na blagajni trebaju kupiti profil za besplatna putovanja po cijeni od 2,65 eura koji će vrijediti do kraja 2024. godine.

“Novi korisnici besplatnog prijevoza trebaju popuniti zahtjev za izradu pametne kartice koji mogu preuzeti na blagajni ili na našoj stranici. Zahtjev i potrebnu dokumentaciju o mirovini i/ili godinama starosti trebaju predati na blagajni ili putem e-maila besplatno.umirovljenici@hzpp.hr. Pametna kartica izrađuje se u roku od 7 dana od predaje zahtjeva i podiže se na blagajni na kojoj je predan zahtjev. U slučaju da zahtjev šalju e-mailom, korisnici trebaju poslati i potvrdu uplate u iznosu od 2,65 € na IBAN HR9523400091510252920 nakon čega će biti obaviješteni o mjestu preuzimanja pametne kartice”, stoji u uputama HŽ-a.

Umirovljenici zajedno: Što će im to znači ako u novčaniku nemaju prebijeni cent?
Jedna je to od mjera kojom se nastoji poticati korištenje željezničkog prijevoza, no nisu svi s njom oduševljeni. Iz platforme Umirovljenici zajedno poručili su da bi umjesto ovog “besplatnog vozanja” puno bolje bilo da im se omogući pristojna mirovina kako im ono ne bi bilo potrebno.

Ukazuju i na činjenicu da će se sada nekoliko desetaka tisuća umirovljenika besplatno voziti vlakom, dok će istovremeno njih više od milijun za osiguranje svog vozila u ovoj godini morati izdvojiti 15 do 30 posto više nego do sada, piše RTL-ov Danas.hr.

“Vlada je za ovaj pilot projekt izdvojila čak dva milijuna eura, odnosno manje od 2 dva po svakom od 1,24 milijuna umirovljenika. Izdašno, zar ne? I tako ok je sva medijska pozornost na nekoliko desetka tisuća umirovljenika koji će se “besplatno” VOZATI vlakom istovremeno će njih više od milijun za osiguranje svog vozila već u ovoj godini morati izdvojiti 15 – 30 posto više no do sada. Dakle, ako su do sada plaćali osiguranje vozila 200 eura, sada će to biti 250 eura. Dakle još jednom imamo serviran isti modus operandi, Vlada “daje” za nekoliko desetaka tisuća sitniš, ovaj puta “čak” dva eura, a u isto vrijeme deseterostruko većem broju umirovljenika kroz povećanje osiguranja vozila uzima 30 – 50 eura. Ovo “besplatno” VOZANJE umirovljenika vlakom na prijedlog umirovljeničkih udruga SUH, MUH i HSU-a je samo još jedan u nizu velikodušnih “poklona” Vlade najugroženijoj skupini odnosno umirovljenicima koji bi sada po nečijoj genijalnoj zamisli trebali masovno koristiti navedenu blagodat. Možemo sada samo zamisliti stotine tisuća umirovljenika kako se zahvaljujući Vladi i navedenim dušobrižnicima po Lijepoj našoj besplatno vozikaju vlakom TAMO – VAMO, većina njih doslovno bez prebijenog centa ili eura u novčaniku. Nije šala!?”, navode u svom priopćenju.

Ističu da su do sada mnogi koristili vožnju vlaka za, primjerice, odlazak na more u vikendicu ili apartmane, a stanovnici s juga putovali do drugih destinacija unutar Hrvatske. No, smatraju da oni koji ni do sada nisu imali novaca za vožnju vlakom, sasvim sigurno nemaju ni vikendicu ni apartmane pa im ovaj “dar Vlade” neće ni koristiti.

“Što će uopće umirovljeniku besplatna vožnja vlakom ako u svom novčaniku nema prebijeni cent ili euro za kavu ili sendvič kada dođe na odredište? Misli li stvarno netko da će se umirovljenici sada odjednom samo radi toga što je besplatno vozikati TAMO – VAMO Lijepom našom. Teško se oteti dojmu da je pametna kartica HŽ Putničkog prijevoza koju bi umirovljenici za “besplatno” VOZANJE trebali nabaviti po cijeni od 2,65 eura i jedino pametno u cijelom projektu”, zaključuju iz platforme Umirovljenici zajedno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari