DUGOGODIŠNJA SURADNJA

Uoči Međunarodnog dana starijih osoba Komadina primio predstavnike Matice umirovljenika PGŽ

Uoči sutrašnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je predstavnike udruga umirovljenika predvođenih predsjednikom Matice umirovljenika PGŽ Zdravkom Winterom.

Župan je istaknuo dugogodišnju dobru suradnju s umirovljeničkim udrugama te naglasio da se razina socijalne osjetljivosti društva pokazuje upravo kroz brigu o starijima kao i drugim ranjivijima skupinama, djeci, ženama žrtvama nasilja. “Naša je Županija senzibilizirana za vaše potrebe a institucionalno smo nadležni za rad domova umirovljenika, koje inače, smatram zadnjom linijom obrane jer gdje god je to moguće umirovljenici bi trebali ostati u svojim kućama i uz svoje obitelji.

Svjesni problema nedovoljnih kapaciteta naših domova pokrenuli smo projekte izgradnje novih koje ćemo kandidirati na sredstva europskog socijalnog fonda. Kao društvo smo, a vjerujem da će to pokazati i ovaj popis stanovništva, sve stariji što pretpostavlja i veće potrebe za brigu o našim najstarijim sugrađanima”, rekao je župan.

Resorna pročelnica Dragica Marač naglasila je jako dobru suradnju sa Zajednicom umirovljenika te navela da je ispred PGŽ aktivno uključena u izradu plana socijalnih usluga RH gdje se po prvi put uspjelo izborit da se izračun svih socijalnih usluga veže uz košaricu osnovnih životnih troškova. “Svjedočimo da su zadnje dvije godine svi troškovi porasli što ne prati i rast mirovina koje su danas ispod 40 posto plaće, a trebale bi biti najmanje 60 posto,” naglasila je Marač te dodala da umirovljenici mogu i dalje računati na podršku PGŽ u realizaciji svojih programa.

Predsjednik Matice, uz zahvalu na suradnji, rekao je da su zbog korone neke od planiranih aktivnosti morali odgoditi te dodao kako se s umirovljeničkim primanjima jako teško živi, a postoji bojazan da će biti još teže kada se uvede euro.

Prijem je bio i prilika za najavu međunarodne konferencije “Deset godina E-Qalina u PGŽ”, koja se ovoga petka održava u Centru Gervais u Opatiji. E-Qalin predstavlja sveobuhvatan, inovativan i dinamičan model upravljanja kvalitetom u području socijalne skrbi koji je razvijen u sklopu projekta Europske unije Leonardo da Vinci (2004.-2007.).

Domovi za starije osobe čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, prvi su u implementaciji E-Qalin sustava u Republici Hrvatskoj te se smatraju primjerima dobre prakse koji svoje znanje prenose domovima za starije osobe drugih osnivača. Rad baziraju na modelu kućanskih zajednica s ciljem prilagodbe potrebama korisnika. Upravo modelom kućanske zajednice kao suvremenim konceptom rada u domovima za starije osobe stvara se okruženje slično obitelji. U manjoj grupi – zajednici radnici vrlo dobro mogu upoznati korisnike, njihove navike i potrebe, razviti bliske odnose i suradnju sa rodbinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari