UPITNO FINANCIRANJE EPK2020? Čelnici lokalnih samouprava zbunjeni, direktorica Višnić tvrdi: “Projekt Rijeka 2020 EPK nije ugrožen”

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ustvrdila je kako ih nitko iz Županije ni tvrtke Rijeka 2020 nije obavijestio da moraju sudjelovati u projektu “27 susjedstava” s pola milijuna kuna!

Krajem prošlog tjedna župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnici i načelnici s područja PGŽ našli su na jesenskom druženju u Novom Vinodolskom.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

To je bio treći takav susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ. Tijekom dvodnevnog susreta bilo je riječi o nekoliko tema, između ostaloga i o projektu Rijeka EPK 2020 odnosno njegovu sufinanciranju u čemu bi trebale sudjelovati i jedinice lokalne samouprave.

Skupu je prisustvovala i direktorica Rijeka EPK 2020 Emina Višnić koja je informirala sudionike o pravcima u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture – „Lungomare“ i „27 susjedstva“, nakon čega je uslijedila raspravo o financiranju programskih sadržaja projekta.

Rasprava je bila (ne)očekivano žustra, uz priznanje čelnika jedinica lokalne samouprave kako im mnogo toga glede njihovih financijskih obaveza spram projekta – nije jasno.

Ispostavilo se da neki gradovi i općine još uvijek ne znaju s koliko sredstava moraju sudjelovati u projektu jer ih tvrtka Rijeka 2020. još nije o tome obavijestila, dok u tvrtki Rijeka 2020. nisu bili upoznati s time da Županija ne može osigurati nedostajućih 11 milijuna kuna.

Čuli su se uznemirujuće disonantni tonovi glede financiranja određenih aktivnosti projekta Rijeka EPK2020 (posebice oko programskog pravca “Lungo mare” odnosno “27 susjedstva”).

Na primjer, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ustvrdila je kako ih nitko iz Županije ni tvrtke Rijeka 2020 nije obavijestio da moraju sudjelovati u projektu  “27 susjedstava” s pola milijuna kuna! Njezinom protestu pridružio se i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić…

Stoga smo za komentar ove situacije upitali direktoricu Rijeka EPK 2020 Eminu Višnić.

Kako komentirate neke tonove sa sastanka župana Zlatka Komadine s gradonačelnicima i načelnicima s područja PGŽ oko financiranja projekata Rijeka EPK2020? Neka izlaganja gotovo su imala svađalački ton?

“Žao nam je da ste stekli dojam da se radi o „gotovo svađi“ među predstavnicima lokalne uprave. Naš je dojam da se radi o nesporazumu koji se, bez potrebe, prelio u medijski prostor.

Projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture sastoji se od programskog i infrastrukturnog dijela. Ne ulazeći ovom prilikom u infrastrukturne zahvate (prije svega prenamjena kompleksa Benčić i broda Galeb, kao i obnova kaštela u sklopu projekta Putovima Frankopana) osvrnut ću se na financiranje programa Rijeka 2020 EPK.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Titula Europske prijestolnice kulture dodijeljena je temeljem Prijavne knjige koja, među ostalim, definira okvir programa, glavne partnere i plan sufinanciranja projekta. Jedan od kriterija prema kojem Europska komisija prati i ocjenjuje uspješnost projekta je i pitanje proračuna koji mora biti održan na razini koja omogućuje izvršenje programa u skladu s prijavom i kriterijima. U samoj prijavi poimence su definirani glavni izvori financiranja kako za kapitalni, tako i za operativni, odnosno programski dio Proračuna kojeg čine sljedeći izvori: Nacionalna vlada, Grad, Regija i EU.

Što se tiče naše dosadašnje suradnje s jedinicama lokalne upravne na području Županije, moramo reći da je ona doista dobra, a osobito je napredovala na projektu Lungomare.”, rekla nam je Emina Višnić.

Možete nam precizirati na koji način?

“U projektu Lungomare zaineresirane općine i gradovi će sufinancirati iz svojih proračuna nove produkcije trajnih umjetničkih radova na zasebnim lokacijama na način da se iz osnovnih EPK sredstava (u ovom slučaju Županije i Ministarstva kulture) sufinancira pola troška rada, a druga polovica iz sredstava lokalnog proračuna.

Naravno, ovisno o mogućnostima i interesima pojedine lokalne uprave, određuje se ukupna razina projekta, u financijskom i umjetničkom smislu.”

Je li financiranje programskog pravca “27 susjedstava” naposlijetku uređeno i hoće li nejasnoće oko financiranja utjecati na ostvarenje zamišljenih programa u programskom pravcu “27 susjedstava”?

“Što se tiče projekta „27 susjedstava“, tu su očekivana ulaganja lokalnih uprava pojedinačno znatno manja i također će se definirati ovisno o osnovnim kapacitetima njihovih proračuna.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Naravno, opseg, raznolikost i kvaliteta oba projekta će ovisiti o tome koliko će biti raspoloživih sredstava, primarno iz proračuna Županije.

Nejasnoće oko financiranja neće utjecati na ostvarenje zamišljenih programa u programskom pravcu “27 susjedstava”. Mi, naravno, nemamo poziciju zahtijevati od lokalnih uprava da nadoknade sva nedostajuća sredstva, ali će se veličina programa prilagođavati financijskim mogućnostima.

U ovom ključnom trenutku projekta za nas je najvažnije jasno i nedvojbeno definiranje ulaganja iz temeljnih izvora, kako bismo mogli detaljno planirati pojedine programe i provjeriti da li u nešto promijenjenim uvjetima možemo ostvariti zadane ciljeve. Stoga su ključni operativni sastanci i dogovori kako bismo razriješili sve moguće nedoumice.

Uvjereni smo da će Primorsko-goranska županija dati sve od sebe da se projekt Prijestolnice kulture realizira na najbolji mogući način, a konkretne brojke moći ćemo potvrditi nakon što obavimo operativne sastanke s nadležnima.”

Je li projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture ugrožen?

“Projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture temeljno nije ugrožen i pripreme idu dalje prema planu. Tvrtka Rijeka 2020 trudi se osigurati dostane izvore financiranja programa putem EU projekata, sponzora, raznih sufinanciranja od strane ambasada, EU institucija i drugih. Nema razloga za paniku, svađe niti preuranjene zaključke. Nastavljamo dalje s fokusom na ono što je najvažnije: program i sve one za koje se program EPK radi.”, zaključila je Višnić.

Spomenimo još da je na rečenom sastanku u Novom Vinodolskom župan Komadina zaključio da je logično da i jedinice lokalne samouprave sudjeluju u financiranju programa Rijeka EPK 2020 te da je Županija često financirala razne projekte i 100-postotnim iznosom.

Očekuje se da se ova situacija razriješi na sastanku svih koji sudjeluju u projektu EPK.

A taj sastanak trebao bi uslijediti što prije jer 2020. samo što nije…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari