„UPOZNAJMO SE I DJELUJMO ZAJEDNO“ Kampanja senzibiliziranja javnosti za probleme beskućnika, ovisnika i mladih

Od 10. listopada, Svjetskog dana beskućnika do 15. prosinca, kad završava Mjesec borbe protiv ovisnosti, Udruga Terra u suradnji s partnerskim organizacijama provodi kampanju “Upoznajmo se i djelujmo zajedno”. Kampanja se provodi s ciljem podizanja informiranosti o socijalnim uslugama u zajednici te o specifičnim potrebama ugroženih pojedinaca i skupina – beskućnika, ovisnika i mladih.

Kako je kazala predsjednica Udruge Terra Ilinka Serdarević, cilj kampanje nije samo pomoći socijalno najugroženijim članovima društva, već i upoznati javnosti s njihovim potrebama kako bi se razbile predrasude i skinula stigma. “Čini nam se kako je upravo stigma ponekad gora od samih problema u kojima se osoba nađe,” kazala je Serdarević.

Upoznajmo se i djelujmo zajedno
Tea Lerga, Jurica Banić, Ilinka Serdarević i Nenad Serdarević

Program kampanje u Rijeci uključuje Dane otvorenih vrata Udruge Terra, koja se brine o ovisnicima te Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza s humanitarnom akcijom, volontersku akciju uređenja okoliša, okrugli stol i tribinu s predstavom forum-kazališta.

Program započinje Danima otvorenih vrata i danima solidarnosti Udruge Oaza, koji će se održati u petak i subotu, 9. i 10. listopada u prostoru Prihvatilišta za beskućnike na adresi Žrtava fašizma 12 (preko puta MUP-a). Svi zainteresirani građani moći će upoznati prostor, djelatnike, volontere i rad Prihvatilišta te se pridružiti akciji solidarnosti i dobrovoljnim prilogom u hrani i higijenskim sredstvima pomoći svojim sugrađanima koji trenutno nemaju svoj dom.

Kampanja se nastavlja obilježavanjem Svjetskog dana beskućnika, u povodu kojeg će biti organizirana akcija “Beskućnici svome gradu”. Akcija se provodi u svim gradovima u kojima djeluju udruge i institucije koje vode prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike, a u Rijeci će korisnici prihvatilišta za beskućnike Oaza zajedno s volonterima udruga Terra i Oaza urediti dvorišni prostor Dječjeg doma “lvana Brlić Mažuranić”.

Dani otvorenih vrata udruge Terra održat će se 16. i 17. studenog od 10 do 17 sati. Svi zainteresirani građani moći će posjetiti dva prostora Udruge Terra: Drop in centar – dnevni boravak za ovisnike i ostale osobe s rizičnim ponašanjem (Uski prolaz 11) te Savjetovalište (Krešimirova 12). Tom prilikom imat će mogućnost upoznati djelatnike i volontere udruge te dobiti informacije o Terrinim programima i uslugama kao i mogućnostima uključivanja u volonterske aktivnosti. Dani otvorenih vrata Udruge Terra ujedno su i prilika da građani upoznaju novouređeni prostor Drop in centra te novi prostor Savjetovališta. Oba prostora zajedničkim su snagama uredili djelatnici, volonteri i korisnici Udruga Terra i Oaza.

U sklopu kampanje 18. studenog u 13 sati u Savjetovalište Udruge Terra, Krešimirova 12, održat će se okrugli stol “Mentalno zdravlje mladih izazovi za pojedinca, obitelj i društvo”. Na okruglom stolu će sudjelovati predstavnici institucija na bilo koji način uključenih u odgoj i obrazovanje, tretman i brigu o mladima te sami mladi. Namjera okupljanja je dijeljenje ideja, identifikacija problema i nuđenje adekvatnih odgovora na aktualnu problematiku s kojom se suočavaju mladi, njihove obitelji i oni koji su s njima u bilo kakvom odnosu. Istovremeno, namjera je ukazati na važnost brige o mentalnom zdravlju mladih, kao i na namjeru Udruge Terra da Savjetovalište, koje je uvelo neke nove programe usmjere upravo mladima, preraste u Centar za mentalno zdravlje mladih.

Kampanja u Rijeci završava tribinom “Društvo bez stigme”, koja će se u povodu Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a održati 1. prosinca u 13 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16. U sklopu tribine bit će izvedena i predstava forum-kazališta u organizaciji Udruge Alarm i izvedbi volontera i korisnika udruge Terra.

Sa sličnim programom kampanja će se provesti u Karlovcu i Varaždinu.

Naime, Kampanja “Upoznajmo se i djelujmo zajedno” dio je EU financiranog projekta “Unaprjeđenje socijalnih usluga suradnjom, razvojem i edukacijom”, kojeg udruga Terra iz Rijeke provodi u suradnji s partnerskim organizacijama – Udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza iz Rijeke, Udrugom za pomoć mladima Virovitičko podravske županije “Veranda” iz Virovitice i Udrugom Milosrđe – Centrom za beskućnike iz Karlovca. Projekt je usmjeren na podršku institucionalnom razvoju udruge Terra i partnera koji rade s ovisnicima, beskućnicima i mladima njegujući međusobnu suradnju i partnerstvo, a s ciljem stvaranja što bolje razgranatosti socijalnih usluga za ciljne skupine i njihovo bolje zastupanje.

Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala”, u okviru natječaja “Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za pružanje socijalnih usluga”.
(S.R.L./GR)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari