UZ SVJETSKI DA ŽIVOTINJA

Video | Upoznajte Spavanka, Harija, Šljivicu, Lava… U OŠ Gornja Vežica održana izložba kućnih ljubimaca, učenici oduševljeni!

Listopad 4. službeni je datum Svjetskog dana zaštite životinja. Učenici i profesori OŠ Gornja Vežica taj su dan obilježili na poseban način. Više u video prilogu!

Kreativnost učenika i profesora urodila je izložbom kućnih ljubimaca u Osnovnoj školi Gornja Vežica. Sve povodom Svjetskog dana zaštite životinja. Više u video prilogu!

“Ovo je druga izložba kućnih ljubimaca, prošlogodišnja je bila odlična, imali smo puno učenika, životinja i odlučili smo ponoviti i ove godine.” – rekla je Nevena Matijašić, učiteljica Osnovne škole Gornja Vežica za Kanal Ri.

Uz pse i mačke, u školskim hodnicima pronašle su se i neke neuobičajene vrste.

Ivica Butorac učenicima je ispričao priču o Hariju, psu pomagaču koji ima važnu ulogu u njegovom životu.

“Hari ustani! To je pasić koji se zove Hari i on ima ulogu pomoći osobama sa invaliditetom u saobraćaju, u komunikacijama, može ući u autobuse, može ući u vlak, može ući u avion, može ući na brod. Pasić kad radi onda je pasić službeni, kad ne radi onda je on isto kućni ljubimac.”, kaže Ivica Butorac.

Od 2017. godine Hrvatska ima zakon o zaštiti životinjama koji ju svrstava u europski vrh brige o životinjama. Unatoč tome pred nama je i dalje puno posla.

“Napuštenih pasa u ovom trenutku mi u azilu imamo oko 120. Moram reći da se situacija u svakom slučaju popravila u odnosu na ono što je bilo prije 10, 15, 20 godina, ali još uvijek to nije dobro. Još uvijek ima puno napuštenih pasa, još ima puno pasa koji sa kauča završe kod nas u azilu.”, kaže Meri Maferk, volonterka Azila za pse Društvo za zaštitu životinja Rijeka.

Osim općeg obrazovanja, u školi djeca uče o ispravnom načinu življenja. Zbog velikog odaziva već sada postoje planovi za sljedeću godinu.

Uz edukativnu svrhu ova manifestacija ima ujedno i humanitarnu notu.

Svima je u interesu da se svaka napuštena životinja udomi i dobije odgovarajuću veterinarsku skrb, a krajnji cilj je da se maksimalno smanji broj napuštenih životinja, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari