50 TISUĆA KUNA

Uručena polica životnog osiguranja Zaklade “Vaša pošta” za pomoć djeci bez roditeljske skrbi u osamostaljivanju

U sjedištu Primorsko-goranske županije pročelnica UO za socijalnu skrb i mlade Dragica Marač uručila je policu životnog osiguranja Zaklade “Vaša pošta” u vrijednosti od 50 tisuća kuna Nikolini Horvat, korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“, smještenoj u udomiteljskoj obitelji Kosanović.

Policom osiguranja osnažuje se mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi pri uključivanju u društveni život nakon institucijskog smještaja na način da im se financijski potpomaže kroz razdoblje od 24 mjeseca.

Kako je istaknula pročelnica Marač, Primorsko-goranska županija od 2012. godinu kroz Zakladu Hrvatske pošte osigurava sredstva kako bi djeca lakše premostila teškoće egzistencije do pronalaska prvog zaposlenja.

Do sada je napravljeno preko 500 polica u uznosu oko 21 milijun kuna, kazao je Nikica Sečen, ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ i izrazio nadu u podršku i gradova i općina.

VIDEO DANA:

„Županija nam redovito pomaže uz ovoj priči, a bilo bi nam drago da se uključe i gradovi i općine. Ne radi se o velikim novcima niti o velikom broju djece, a olakšali bi djeci koja su sama, žive teške i imaju komplicirane živote. Zahvaljujem se Zakladi i Županiji te još jednom pozivam sve lokalne zajednice da se uključe kako bi djeca mogla živjeti bolji život“, rekao je Sečen te dodao da u Hrvatskoj stotinjak djece godišnje izlaze iz sustava skrbi.

Korisnica police Nikolina Horvat zahvalila se udomiteljskoj obitelji, Primorsko-goranskoj županiji i Zakladi „Vaša pošta“ te navela da će policu iskoristiti za stanovanje i polaganje vozačkog ispita.

Voditeljica organiziranog stanovanja u Centru za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ Hana Rižovski Delogu rekla je da je Primorsko-goranska županija jedina županija koja u posljednjih pet godina ima porast broja udomiteljskih obitelji i djece smještenih u udomiteljskim obiteljima u Hrvatskoj, a Nikolinina obitelj Kosanović iz Kastva jedna je s najdužim statusom udomiteljstva na našem području.

Pročelnica Marač dodala je da se PGŽ prije s Centrom za pružanje usluga u zajednici „Izvor“ i brojnim udomiteljskim udrugama uključila u zajedničku aktivnost promoviranja udomiteljstva. „ Mi smo jedina županija koja to radi i jedina koja se uključila u senzibiliziranje javnosti što je očito dovelo do porasta broja udomiteljskih obitelji na sadašnjih 40-tak. To dokazuje da smo tolerantna županija koja doista shvaća potrebu da svako dijete ima obitelj i da zavređuje živjeti u obitelji“, zaključila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari