USPJEŠNA 2019. ZA PGŽ: Na Platku se ugrađuje sustav za zasnježenje, a za 2020. planirana je i zamjena žičare!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Župan Zlatko Komadina potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije kako je PGŽ u 2019. uspješno realizirala sve planirane programe i aktivnosti

“Više je tema i događaja obilježilo ovu 2019.godinu, a javnost će je vjerojatno najviše pamtiti po štrajku prosvjetnih djelatnika do kojeg po meni nije niti trebalo doći jer se kroz pravovremeni dijalog mogao postići dogovor”, rekao je na početku današnjeg, inače posljednjeg ovogodišnjeg redovnog susreta s novinarima, župan Zlatko Komadina.

Dodao je da su ovu godini obilježili i problemi u gospodarstvu.

“Premda u našoj Županiji gospodarstvo generalno iskazuje pozitivne pokazatelje, zbog negativnih demografskih trendova postoji sve izraženiji kadrovski deficit i to je nešto što svakako zabrinjava. Kada je riječ o samoj Županiji, mi smo sve planirane projekte i aktivnosti uspješno realizirali u svim sektorima, zdravstva, školstva kulture. U tijeku je i velika infrastrukturna investicija na Platku, izgrađeno je akumulacijsko jezero, ugrađuje se sustav za zasnježenje, a ako budemo imali „snage“ slijedeće godine zamijenit ćemo i žičaru. I naši projekti iz područja zaštite prirode, Centar za posjetitelje Beli i Centar za velike zvijeri u Staroj sušici dobro napreduju. Druge godine završavamo i veliki kulturni projekt Frankopana, a u godini Rijeke Europske prijestolnice kulture, PGŽ sudjeluje sa svoja dva već aktivna programska pravca “27 susjedstava” i “Lungo mare””, istaknuo je župan.

Dodao je da će početak 2020. u Županiji obilježit preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave a sve pripremne aktivnosti za to su već dovršene.

“U nadolazećoj godini kreće i izgradnja nove osnovne škole u Marinićima, sportske dvorane Medicinske škole a idemo i u treću fazu rekonstrukcije i uređenja Lječilišta Veli Lošinj”, naglasio je župan.

Pročelnica UO za socijalnu politiku i mlade najavila je da je ovih dana raspisan natječaj za financiranje programa i projekata iz područja socijalne skrbi i skrbi o mladima u 2020. godini. Ukupna financijska težina natječaja namijenjenog udruga koje se bave mladima i skupinama socijalno ugroženih iznosi nešto manje od 1,5 milijuna kuna. To su, rekla je Marač, velika sredstva jer se po programima najviše može izdvojiti do 120.000 kuna, ali su efekti puno veći kroz zapošljavanje stručnjaka i razvojem itekako važnih programa i projekata. Navela je tako primjer Škole mira u Mrkoplju “koji smo pokrenuli kao mali projekt a uspješnim apliciranjem taj je projekt „povukao“ čak 7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava”, naglasila je Marač.

Ravnatelj razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić rekao je da u nešto više od godinu dana od osnutka ta Agencija uspješno radi i u ovom trenutku ima preko 140 milijuna kuna vrijednih projekat koji se financiraju iz europskih fondova. Agencija je povukla i 17 milijuna kuna bespovratnih sredstava za svoj rad, čime si je osigurala financiranje do 2023.godine i svoje usluge JLS-ima će davati besplatno.

U drugoj godini naglasak će biti na pomoći Gorskom kotaru i otocima za što će se na tim područjima zaposliti i stručni kadar koji će im izravno pomagati u pripremi projekata za kandidiranje na EU fondove, zaključio je Kružić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari