NA JUČERAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojen je proračun Grada Opatije za 2023. vrijedan gotovo 30 milijuna eura; Odluka o socijalnoj skrbi jamči veća prava građanima

Prijedlog Proračuna Grada Opatije za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu opatijski su gradski vijećnici jučer usvojili s 13 glasova za i jednim suzdržanim.

Proračun Grada Opatije za 2023. iznosi 29.718.316 eura (223.912.652 kuna), što je svega za 0,7% više od Proračuna za tekuću godinu. Među ključnim stavkama su povećanje izdvajanja za socijalni program i predškolski odgoj, podizanje komunalnog standarda i priprema kapitalnih gradskih projekata.

– Ovo je prvi Proračun iskazan u eurima u izradu kojeg su bili uključeni gotovo svi gradski službenici te je vrlo pomno planiran. Proračun za 2023. godinu je usmjeren na zadržavanje dostignutog standarda i kvalitete života u Gradu Opatiji, visoke razine komunalnog standarda. Kao značajnije investicije izdvajam nastavak ulaganja u Vilu Angiolinu i Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar, intenzivnu pripremu za početak izgradnje Vatrogasnog doma i početak izgradnje dijela treće ceste Kuk-Kosovo, nadogradnju zgrade osnovne škole, uređenje područnog vrtića u Poljanama, kao i boćarije u Poljanama. Nastavljamo i s uređenjem imovinsko-pravnih odnosa i izradom projektne dokumentacije za niz strateških projekata, među kojima su najznačajniji gradski bazen, rekonstrukcija nogometnog igrališta, uređenje centra Veprinca, projekt stanogradnje te izgradnja garaža Gorovo i Volosko. U financiranju većeg broja strateških projekata Grad Opatija će se osloniti na korištenje bespovratnih EU sredstava i nacionalnih fondova. Upravo smo s tim ciljem i ekipirali gradske službe u novom Upravnom odjelu za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo, istaknuo je gradonačelnik Fernando Kirigin prilikom predstavljanja Proračuna.

Gradsko vijeće jučer je prihvatilo i novu Odluku o socijalnoj skrbi kojom se proširuju socijalne mjere, uvode novi oblici pomoći, povećavaju cenzusi za ostvarivanje prava iz socijalnog programa. Novi cenzusi iznose: za jednog člana domaćinstva 3.767 kuna/500 EUR, za dva člana domaćinstva 5.651 kuna/750 EUR, za tri člana domaćinstva 6.781 kuna/900 EUR, za četiri člana domaćinstva 7.911 kuna/1.050 EUR te za pet i više članova domaćinstva s dodatnim prihodom do 1.130 kuna/150 EUR po članu.

Pravo na pomoć umirovljenicima za Uskrs i Božić ostvarivat će svi umirovljenici s mirovinom (i prihodom) do 4.294 kune/570 EUR (do sada je granica bila 4.000 kuna/530 EUR).Uvedeno je i pravo na pomoć za blagdane (Božić, Uskrs) korisnicima osobne invalidnine, za 100 % je povećana naknada za korisnike zajamčene minimalne naknade koju daje država. Novinu predstavlja i uvođenje novog uvjeta, a to je udomiteljstvo. Ono će donijeti ostvarivanje prava poput besplatnog vrtića, besplatne marende u školi, besplatnog produženog boravka i prijevoza srednjoškolaca i za djecu u udomiteljskim obiteljima. Novom Odlukom za 50 % se povećala i visina jednokratne pomoći građanima koju odobrava Socijalno vijeće . Pravo na besplatni javni prijevoz sada ostvaruju umirovljenici s mirovinom do 2.637 kuna/350 EUR, pravo na pomoć stekli su umirovljenici s mirovinom do 1.883 kuna/250 EUR kod kojih se mijenja i visina mjesečne pomoći koja sada iznosi 753 kune/100 EUR.

Vijećnici su prihvatili i Prijedlog Odluke o porezima Grada Opatije koji donosi izmjene u dijelu poreza na korištenje javnih površina. Obzirom da je Opatija prepoznata kao atraktivna turistička destinacija i sve češće destinacija koja se kao kulisa koristi u filmskoj industriji nova Odluka dodatno regulira poreze za korištenje javnih površina. Za snimanje reklamnih i drugih spotova produkcije će biti obvezne uplatiti 660 eura dnevno, za snimanje filmova i serija 400 eura dnevno i za komercijalno fotografiranje 130 eura. Iznos od 130 eura dnevno bit će potrebno uplatiti i za održavanje komercijalnih skupova na javnim površinama.

Prijedlog Programa utroška sredstava spomeničke rente za 2023. godinu donosi nešto veći iznos za obnovu fasada krovova i pročelja zgrada u zaštićenim područjima, riječ je o milijun kuna, a još je milijun i 200 tisuća planirano za održavanje javnih površina. Obnova fasada zgrada sufinancirat će se prema postojećoj listi prvenstva.

Prijedlog Programa građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu prihvaćen je u iznosu od 28 milijuna 185 tisuća kuna. Važnije su investicije izgradnja dionice Opatijske 3. ceste Kuk – Matuljska cesta, uređenje Plaže Tomaševac, izgradnja dječjeg igrališta u Pobrima, investicije planirane uz pomoć nacionalnih i europskih fondova. U Planu je i uređenje nerazvrstanih cesta, ceste A. Mihića do Amerikanskih vrtova i ceste u Ičićima za turističko naselje.

Usvojen je Prijedlog Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu vrijedan 25 milijuna 271 tisuća kuna koji se više se ne dijeli na redovno i pojačano održavanje, a podrazumijeva i komunalne akcije mjesnih odbora, troškove javnog prijevoza i slično.

Na jučerašnjoj 16. sjednici usvojen je i Prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Opatije za 2023. godinu. Njime će se za redovan rad sportskih klubova izdvojiti 447 tisuća eura. Na području grada djeluju 34 sportske udruge koje broje 1150 aktivnih sportaša svih dobnih skupina.

Usvojen je i Prijedlog Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća Grada Opatije kojom će Grad Opatija dobiti Kulturno vijeće sastavljeno od pet članova izabranih na četiri godine. Oni će predlagati sufinanciranje kulturnih projekata prijavljenih na gradski javni poziv.

Gradski su vijećnici jučer prihvatili Program rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Opatije za 2023. godinu koji je predstavila zamjenica predsjednika Savjeta mladih Grada Opatije Valentina Dukić kao i Prijedlog Izvedbenog plana ostvarivanja prava i potreba djece Grada Opatije za 2023. godinu.

Prijedlogom Rješenja o razrješenju i izboru člana Komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost Stjepan Šprajc razrješen je s mjesta člana Komisije, a na to je mjesto izabran Željko Mustapić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari