DISLOCIRANA JEDINICA MUZEJA U RIJECI

Uz podršku PGŽ nastavlja se uređenje Memorijalnog centra Lipa pamti

U Memorijalnom centru Lipa pamti održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni planovi za nastavak realizacije II. i III. faza projekta Muzej izvan muzeja u sklopu Memorijalnog centra Lipa pamti u Lipi.

Na konferenciji za medije prisutnima se o samim detaljima projekta kao i njegovom načinu financiranja, dinamici provedbe i samom sadržaju u ime Općine Matulji obratila Eni Šebalj, zamjenica načelnika Općine Matulji, u ime Primorsko-goranske županije i župana Zlatka Komadine Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te Vana Gović, viša kustosica, voditeljica Memorijalnog centra Lipa pamti

Od travnja 2015. godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka postao je bogatiji za novu dislociranu ustrojbenu jedinicu. Centar je otvoren na mjestu temeljito obnovljena starog Spomen muzeja koji je u Lipi djelovao od 1968. do 1989. godine. Poput starog i novi je muzejski objekt primarno posvećen povijesnom stradanju koje se u Lipi zbilo 30. travnja 1944. kada je 269-ero civila ubijeno od strane nacista i fašista, no koncepcijski je zamišljen znatno šire, kao muzej zajednice, ekomuzej te muzej na otvorenom; kao mjesto koje će prezentirati baštinu izvan zidova same muzejske zgrade i to će činiti u suradnji s lokalnom zajednicom, s četiri generacije preživjelih Lipljana. Memorijalni Centar Lipa pamti često se u javnosti ističe kao najbolji nacionalni primjer memorijalnog muzeja i to zbog inovativnog rješenja stalnog postava te uspješnog tretmana zahtjevne teme, kao i zbog kvalitetne suradnje s lokalnom zajednicom.

Kako je obnova zgrade starog Spomen muzeja te realizacija novog muzejskog postava nastala u suradnji i zajedničkoj realizaciji i financiranju Općina Matulji, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka tako se ona i dalje uspješno nastavlja na realizaciji posljednje faze obnove koja se odnosi na interpretaciju cjelokupne baštine Lipe in situ, dakle izvan same zgrada muzeja te unutar topografije sela.

U sklopu te suradnje, zajedničkim financiranjem, tijekom 2020. godine Općina Matulji uspješno je realizirala pripremnu fazu za realizaciju te posljednje faza obnove, interpretaciju cjelokupne baštine Lipe in situ, dok je tijekom 2021. godine u planu realizirati II. i III. faza Muzeja izvan muzeja Memorijalnog centra Lipa pamti. Realizacijom i ove faze projekta ostvarit će se njegov odgovor na jasnu potrebu njegove još tješnje integracije sa zajednicom.

Autori prostornog i vizualnog uređenja Muzeja izvan muzeja su Damir Gamulin i Antun Sevšek, a kustosica je Vana Gović, viša kustosica i voditeljica Memorijalnog centra Lipa pamti, dislocirane zbirke Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari