Nj. E. ANNE BODA

Veleposlanica Švedske u nastupnom posjetu Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji

U Salonu Grada Rijeke održan je susret gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića i zamjenika župana Primorsko-goranske županije Vojka Brauta s Nj.E. Annom Boda, novom veleposlanicom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Tijekom susreta gradonačelnik Filipović i zamjenik župana Braut zaželjeli su švedskoj veleposlanici, koja Švedsku u Hrvatskoj predstavlja od rujna, dobrodošlicu u Rijeku i Primorsko-goransku županiju. Na susretu je istaknuta dosadašnja izvrsna suradnja Rijeke i Primorsko-goranske županije sa Švedskom, švedskim veleposlanstvom te švedskim konzulatom Rijeci, uz isticanje obostrane želje da se uspješne veze nastave i u budućnosti.

Kvalitetna suradnja na području gospodarstva i kulture

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako je do sada uspostavljena kvalitetna suradnja na području gospodarstva i kulture, posebno ističući švedske tvrtke koje su svoj poslovni interes pronašle na području Rijeke i Županije. Istaknuo je i iskustvo suradnje s gradom Umeåom, nositeljem titule Europske prijestolnice kulture, kroz koje je Rijeka stekla znanje i inspiraciju za organizaciju kulturnih događanja.

Naglasio je kako turistički podaci govore o sve većem broju švedskih turista koji se odmaraju u Hrvatskoj, izražavajući uvjerenje kako će njihov broj na području Rijeke i Primorsko-goranske županije u budućnosti rasti, posebice zato što je Zračna luka Rijeka tijekom sezone izravnom linijom povezana sa Stockholmom.

Filipović predstavio javne i privatne investicije u Rijeci

Gradonačelnik Filipović predstavio je mnogobrojne javne i privatne investicije koje se odvijaju u Rijeci, poput ulaganja u cestovnu, željezničku i pomorsku infrastrukturu, praćeno nizom javnih ulaganja.

Posebno se osvrnuo na ulaganja u kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali, novu ACI marinu Rijeka, koja uskoro kreće u izgradnju, uspješnu farmaceutsku industriju te brodogradnju, koja se uspjela održati. Izrazio je uvjerenje kako dosadašnja uspješna suradnja na gospodarskom planu i veliki investicijski ciklus koji se odvija u Rijeci mogu predstavljaju odličan temelj za potencijalne investitore.

Braut: Primorsko-goranska županija provodi politiku pametne specijalizacije

Zamjenik župana Braut predstavio je Primorsko-goransku županiju, koja se nalazi na izvrsnom geostrateškom položaju te svoju sadašnjost i budućnost temelji na višestoljetnoj tradiciji industrijske proizvodnje, brodogradnji, proizvodnji naftnih derivata, petrokemijskim, farmaceutskim i ostali proizvodima, drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i uslužnom sektoru te primjeni novih tehnologija.

Primorsko-goranska županija, naglasio je zamjenik župana Braut, provodi politiku pametne specijalizacije temeljene na “ekonomiji znanja”, iskorištavanjem potencijala i komparativnih prednosti regije, od bio-nano-info tehnologije preko održivog razvoja do turizma i prirodnih resursa.

Zahvalivši se na prijemu i prezentaciji mogućnosti Rijeke i Primorsko-goranske županije, veleposlanica Boda istaknula je kako u Hrvatskoj posluje pedesetak švedskih tvrtki. Izrazila je uvjerenje kako se uspješna suradnja na gospodarskom planu može poboljšati te uz kvalitetnu suradnju otvoriti put novim švedskim investicijama u Hrvatsku.

Pored veleposlanice, na prijemu je bio prisutan i švedski konzul u Rijeci Milorad Stanić, koji je naglasio kako je s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom ostvarena kvalitetna suradnja.

Na ovom području, dodao je, živi stotinjak švedskih građana, kojima uz podršku švedskim turistima pruža kontinuiranu konzularnu podršku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari