EVO DETALJA

Velika slovensko-hrvatska koprodukcija „Gran Bolero“ i grčka VR predstava „Body Monologue“ na drugom danu Port of Dance festivala

Drugi dan festivala suvremenog plesa Port of Dance, četvrtak 11. svibnja, obilježit će velika koprodukcija „Gran Bolero“ španjolskog koreografa Jesúsa Rubia Game, u izvedbi slovenskog EN-KNAP-a i Zagrebačkog plesnog ansambla. Predstava će se odigrati u Hrvatskom kulturnom domu s početkom u 20 sati.

Prije „Gran Bolera“ u prostoru Malog HKD-a (Križanićeva 6A, pasaž iznad Conta) u 18 sati prikazat će se prva u nizu predstava snimljenih u virtualnoj stvarnosti, „Body Monologue“ grčke koreografkinje Anastasie Valsamaki.

„Gran Bolero“ je adaptacija i nadogradnja predstave inicijalno rađene za šest plesača iz Barcelone i šest plesača iz Madrida, čije su izvedbe osvojila srca kritike, kao i brojne nagrade od kojih se posebno izdvaja španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti MAX. Ovog prilikom, šest zagrebačkih i šest ljubljanskih plesača posvećuje se u zajedničkoj plesnoj izvedbi i vraća svevremenost Ravelovoj partituri. 

„Moj rad kombinira matematičke strukture sa osjetilnim intenzitetom. Volim komponirati formalne arhitekture tijela koje dopuštaju emocijama da pršte. Volim istraživati male varijacije i detalje unutar ponavljanja, gledati ritmičke mogućnosti jednostavnih radnji.“ Jesús Rubio Gamo

Što može tijelo? Ovo je retoričko pitanje koje Anastasija Valsamaki u svojoj solo izvedbi „Body Monologue“ iznosi na pozornicu. Kroz ovo propitivanje Valsamaki ne istražuje samo izražajne sposobnosti tijela, već narativ provocira i plesni jezik. Slijedeći strukturu monologa, ovo se djelo vraća elokventnoj tišini tijela koje progovara pokretom. Tišina sastavljena od gesta, stanki, savitljivih oblika i nepoznatih stanja tijela, privlači naše poglede. „Body Monologue“obuhvaća fluidnost značenja koje tijelo prenosi kroz ples.

Djelo je transkribirano u medij virtualne stvarnosti, tako da se snažan monolog tijela također dijeli i kao privatno i intimno iskustvo plesačice za svakog pojedinog  gledatelja. Predstava je za VR snimljena u impresivnom napuštenom kamenolomu u blizini Atene.

Sve predstave Port of Dance festivala: https://hkd-rijeka.hr/portofdance/

Ulaznice po cijeni od €7 (52,74 kn) po predstavi moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Na dan predstava, ulaznice će se moći kupiti i na mjestu gdje se one održavaju, a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka predstava.

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i na mjestu održavanja predstava), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na VR predstave je besplatan, uz obaveznu rezervaciju mjesta na press@hkd-rijeka.hr.

Port of Dance četvrtu godinu za redom organizira Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s plesnom mrežom Aerowaves, uz potporu projekta Kreativna Europa – Europske unije, Ministarstva kulture i medija RH, Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Dječje kuće – Gradske knjižnice Rijeka i Rezidencije Kamov.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari