BRINETE LI O NJIMA? Mališani u Primorsko-goranskoj županiji imaju najzdravije zubiće!

Osam godina u Primorsko-goranskoj županiji se provodi program oralnog zdravlja djece i mladih. Zato je ovdje statistika neusporediva bolja u odnosu na ostatak Hrvatske gdje je svaki četvrti zub mališana pokvaren.

Nije tajna da se većina mališana boji zubara, kao ni to da ih roditelji na preglede ne vode redovito. U Rijeci je uoči Svjetskog dana oralnog zdravlja održana tribina za osnovnoškolce i utvrđeno gradivo kada i kako treba prati zube.

“Ne idem redovito zubaru zato jer me moja mama nekada naruči, a nekada i ne”, kaže Vid iz Rijeke.

Statistika kaže kako je pokvaren svaki četvrti zub hrvatskih mališana. Zato je u Primorsko-goranskoj županiji pokrenut projekt koji ima odlične rezultate.

“Ono što smo mi postigli nakon osam godina provođenja ovog programa kod učenika petih razreda jest znatno spuštanje tog indeksa”, tvrdi voditeljica preventivnog programa Helena Glibotić Kresina.

Pokvaren im je samo jedan zub. Projekt uključuje predškolce, školarce i trudnice. Cilj je osvijestiti roditelje.

“Sa šest mjeseci ili godinu dana treba prvi put otići kod stomatologa, ali to najčešće nije slučaj, najčešće se čeka da zub zaboli”, tvrdi stomatolog Danko Bakarčić.
Ili da dijete krene u školu.

“Imam sedam i pol godina i samo jedanput sam bio kod zubara”, kaže Dorian iz Rijeke.

Malena Mihaela prisjetila se kako je svoj prvi zub koji joj je ispao stavila pod jastuk i dobila nekoliko kuna od zubić vile. A zubić vila pojavila se danas pred riječkim mališanima, poručivši im da zube treba prati dvaput dnevno, navečer obavezno, svaki zubić detaljno, najmanje tri minute.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari