PRVI PUT

Delegacija Grada Osijeka u prvom službenom posjetu Gradu Rijeci

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima bio je domaćin gradonačelniku Grada Osijeka Ivanu Radiću koji je sa svojim suradnicama došao u prvi službeni posjet.

Povod posjeta osječke delegacije Rijeci je premijera komičnih opera „Arlechino“ & „Gianni Schicchi“ nastalih u koprodukciji Opere HNK Ivana pl. Zajca i Opere HNK u Osijeku, čija će se premijera održati večeras u riječkoj nacionalnoj kazališnoj kući.

„Suradnja naših dviju kazališnih kuća vjerujem da će obogatiti repertoar obje strane, ali vjerujem da će najveću dobrobit imati publika u oba grada koja će moći gledati izvrsne, za sada operne, a u budućnosti vjerujem i neke druge kazališne programe proizašle iz te suradnje“, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić koji je u Rijeku stigao sa zamjenicom gradonačelnika Jasenkom Crnković i zamjenicom pročelnika Ureda gradonačelnika Anitom Martinović. Istaknuo je i kako Rijeka i Osijek imaju određene sličnosti u smislu da su oba grada centri svojih županija, a i površinom te brojem stanovnika su slični.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je i kako je ovaj susret dogovoren i u okviru suradnje dvaju gradova koja se odvija i kroz rad Udruge gradova čiji je on potpredsjednik, a gradonačelnik Radić član predsjedništva. „Imamo čitav niz dodirnih točaka, ali i problema s kojima se susrećemo u velikim gradovima i vjerujem kako ćemo se u radnom dijelu sastanka dotaknuti nekih od njih poput pitanja porezne reforme, decentralizacije, infrastrukturnih projekata, ali i cijena određenih komunalnih usluga. To su pitanja od velike važnosti kako za riječke tako i za osječke građane“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Dodao je i kako je Rijeka jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po pitanju povlačenja sredstva iz fondova Europske unije, kako je grad trenutno jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj te kako je na brojnim projektima ostvarena jako dobra suradnja s Vladom Republike Hrvatske. „U tijeku su brojna javna, ali i privatna infrastrukturna ulaganja, puno se ulaže u razvoj poduzetništva, do kraja godine trebala bi biti gotova i opremljena zgrada nove bolnice prema kojoj ne gravitiraju samo stanovnici Rijeke i Primorsko-goranske županije nego i šire, ulaže se puno i u cestovnu i željezničku infrastrukturu. I sve su to projekti kojima bi se kvaliteta života u našem gradu  trebala podignuti na još višu razinu i nastavit ćemo u tom smjeru i u budućnosti“, zaključio je Filipović.

Uz riječkog gradonačelnika prijemu i radnom sastanku prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar i predsjednik Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke Aleksandar Saša Milaković.

Tijekom svog boravka u Rijeci delegacija Grada Osijeka posjetila je i razgledala kulturni kvart Benčić kao i stalni postav Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari