POKRENULI HVALEVRIJEDNU AKCIJU

Video | Dio žena i djevojčica nema dovoljno novca za uloške. Grad Rijeka tome staje na kraj!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U Gradu Rijeci zasad su za projekt izdvojili 200 tisuća kuna, a nadaju se da će njihov primjer slijediti i drugi

Odluka je pala. Od sljedećeg polugodišta u 25 riječkih osnovnih škola čiji je osnivač Grad učenice od 5. do 8. razreda u školi će imati besplatne higijenske uloške.

“Mi želimo da su ti ulošci u ženskim toaletima dostupni djevojčicama, da ne trebaju nikoga pitati, znači naravno da će naši učitelji, razrednici educirati i djevojčice i dječake i ja vjerujem da će to naići na pozitivan odjek”, kazala je SDP-ova Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Više pogledajte u videoprilogu RTL-a:

Lakom dostupnošću žele izbjeći stigmatiziranje da učenica mora po uložak pedagogu, psihologu ili u tajništvo.

Kažu, reakcija je to na poražavajuće rezultate istraživanja riječke udruge koje pokazuje da je više od trećine ispitanica prisiljeno štedjeti na ulošcima jer su preskupi. Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje boli u te dane, a gotovo 10 posto je i onih koje uložak ili tampon ne promijene i po 8 sati zbog štednje.

“Ono što je strašno je koliki postotak naših sugrađanki nema za menstrualne potrepštine na redovnoj bazi to je nekih 10 do 12 posto. Začudilo nas je kolika je razina stigme i srama koju žene proživljavaju samo zbog toga što imaju menstruaciju”, kazala je Marinella Matejčić, koordinatorica za ženska prava Udruge PaRiter.

Iako je više od 50 posto svjetskog stanovništva imalo, ima ili će je imati u nekom trenutku svog života.

“Dobila sam tetku iz Rusije, tetku iz Njemačke, zanimljiva je ta preokupacija s tetkama, crvena armija. Zašto imamo toliko naziva za menstruaciju, ja zapravo ne znam odgovor, ali znam da kad kihnemo kažemo da smo kihnuli”, kazala je Matejčić.

U riječkim osnovnim školama više je djevojčica no dječaka. Od petog do osmog razreda njih 2300.

“Hvalevrijedna inicijativa Grada Rijeke da se djevojčicama omogući jednostavan i slobodan pristup menstrualnim proizvodima. Osim toga mislim da je krajnje vrijeme da se prema menstruaciji počnemo ponašati kao prema jednoj normalnoj i prirodnoj pojavi što ona i jest”, kazala je Katja Ćorić, psihologinja Osnove škole Vežica Rijeka.

U Gradu Rijeci zasad su za projekt izdvojili 200 tisuća kuna, a nadaju se da će njihov primjer slijediti i drugi, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari