LIJEPO PRIMLJENI U NOVOJ SREDINI

Video | Djeca iz Ukrajine krenula u škole u Kostreni i Kraljevici; Odlično su primljeni od svojih vršnjaka

Škole u Primorsko-goranskoj županiji primile su prvu djecu iz Ukrajine.

Škole diljem Primorsko-goranske županije otvorila su svoja vrata za djecu iz Ukrajine.

“Imamo dvoje dječice iz Ukrajine u OŠ Kostrena, šest ih imamo u OŠ Kraljevica i to od 1. do 7. razreda. Imamo najavu i za OŠ Hreljin i za OŠ Ivana Rabljanina”, rekla je Edita Stilin, pročelnica za odgoj i obrazovanje PGŽ-a.

U 6. i 8. razred Osnovne škole Kostrena stigla su tako djeca iz Ukrajine. Dvoje se učenika u novoj sredini dobro snašlo, a odlično su primljeni i od svojih vršnjaka.

Više u videoprilogu Kanala Ri:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Kostrena je otvorena prema svima, djeca su lijepo primljena i tako ćemo primiti i svakog slijedećeg koji dođe”, kaže Adriana Glavan, ravnateljica OŠ Kostrena.

Djeca nemaju prevoditelja, govore engleski jezik a dobar dio hrvatskog i razumiju. Osim ovo dvoje, Osnovna škola Kostrena prema najavama očekuje još djece iz ove ratom pogođene zemlje.

“Djeca će bitI uključena u nastavni proces kao što to inače činimo sa djecom koja dolaze iz inozemstva, dakle dobit će dodatnih 70 sati hrvatskog jezika, biti integrirana u nastavni proces i nadamo se da će uspješno završitI ovu školsku godinu”, dodala je ravnateljica OŠ Kostrena.

Sutra kreće i organizirano prikupljanje humanitarne pomoći za izbjegle Ukrajince u svim sabirnim mjestima Crvenog križa.

“Krećemo s akcijom sakupljanja i na području općine Čavli, Jelenje, Viškova, Kastva, Kraljevice, Bakra…”, kaže Petra Šuljić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Glavne akcije prikupljanja održat će se ovaj vikend. Za Riječane je glavno mjesto sakupljanja na Školjiću 10c od 9 do 19 sati svaki dan. Odjeću, obuću, deke i posteljinu, nemojte donositi, pozivaju iz Crvenog križa.

“Krećemo sa sakupljanjem prehrambenih proizvoda, higijenskih proizvoda i proizvoda za djecu koji su točno navedeni i na našoj facebook stranici i na našoj web stranici”, dodaje ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Uz Crveni križ, pojedince i brojne udruge, u pomoć ukrajinskom narodu priključila se i agencija za nekretnine Dogma. Dobiva sve više upita od strane Ukrajinaca koji bi u Rijeci i okolici željeli iznajmiti nekretninu. Traže sve – od apartmana do kuća.

“Mi smo kao Dogma htjeli izaći u susret, da za njih kao najmoprimce to odradimo bez ikakve naknade. Pozivamo sve ljude koji imaju nešto i koji bi mogli nešto ponuditi i možda nisu razmišljali da nam se stvarno jave, jer je potražnja jako velika”, otkriva Dijana Keser, licencirana agentica.

Svatko od nas može pronaći svoj način, priključiti se i dati svoj doprinos u nekoj od organiziranih humanitarnih akcija za pomoć ratom pogođenom ukrajinskom narodu, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari