DOLAC: Predstavom „Boca istine“ protiv ovisnosti kod mladih

Jučer je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke za učenike 8. razreda riječke Osnovne škole „Dolac“ odigrana edukativna predstava za mlade pod nazivom „Boca istine“

Predstavu nastalu prema ideji riječke Udruge „Hepatos“ izveli su glumci „RI Teatra“, a scenarij i režiju potpisuje Marko Dorčić iz „RI Teatra“.

Govoreći o predstavi kaže kako je namijenjena učenicima osmih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole, jer njihovim jezikom i uz dozu humora šalje poruku o problemu i štetnosti alkohola. Nakon premijere u studenom prošle godine ovo je druga predstava u Rijeci, dok su ostale četiri predstave igrane u Zadru.

Predstava na mladima primjeren i razumljiv način priča o Danijelu, mladom nogometašu koji je u jednom trenutku, na nagovor prijatelja učinio pogrešan odabir te prije važne utakmice otišao na „cugu“. Predstava prikazuje posljedice tog pogrešnog odabira, kao što su bitno narušeni i prekinuti odnosi s drugim osobama u njegovom životu, poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju, zdravstveni problemi te kriminalna ponašanja.

Govoreći o svom životu, i sam Danijel kaže kako nije on taj koji upravlja svojim životom već je to alkohol. U predstavi je dojmljivo, kroz razgovor pojedinih organa prikazano i što se događa s tijelom pri konzumaciji alkohola, kako alkohol djeluje na jetra, želudac, mozak, krvne žile…

Koliko su posljedice konzumacije alkohola zorno prikazane u predstavi, vidjelo se i po reakcijama učenika, koji su s velikim zanimanjem pratili sve što su glumci pokazali i izgovorili. O dojmovima smo razgovarali i s nekima od učenika, pa tako dvije učenice kažu da je predstava vrlo poučna, da mladi ne smiju piti zbog društva i zato što je to popularno, a alkoholu treba reći odlučno ne.

Izjavu učenica možete vidjeti u priloženom videu.

Prije početka predstave, u ime organizatora prisutne su pozdravili Dario Tonković iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i Aleksandra Marković iz Udruge „Hepatos“. Predstavi su uz učenike 8. razreda Osnovne škole „Dolac“, koji su u I. komponenti preventivnog projekta „Zdrav za 5!“ učili prevenciji ovisnosti o alkoholizmu, prisustvovali i članovi Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga.

Ovim događanjem Policijska uprava primorsko-goranska se pridružila obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge (26. lipnja), koji je 1987. godine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. Ovaj dan obilježava se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim institucijama kako bi se što veći broj građana upozorio na problem raširenosti zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama te me se suprotstavili zajedničkim snagama.

Foto & video: PU primorsko-goranska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari