CRES: Počeli radovi na energetskoj obnovi OŠ Frane Petrića vrijedni gotovo 7 milijuna kuna

Prilikom analize stanja školske zgrade koja je prethodila prijavi projekata na natječaj Ministarstva, utvrđeno je da zgrada škole bilježi veliku količinu energije za grijanje

Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Grada Cresa Kristijan Jurjako u pratnji zamjenice župana Marine Medarić, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin, ravnatelja OŠ Frane Petrića Josipa Papea, ravnatelja Ustanove REA Kvarner Darka Jardasa i izvođača radova obišli su OŠ Frane Petrića na Cresu.

Obilazak škole ujedno označava i početak radova u okviru projekta „Energetska obnova zgrada osnovnih škola Primorsko-goranske županije“ koji predstavlja najveću kapitalnu županijsku investiciju u školstvu u vrijednosti od 33.437.377,69 kn.

Projekt obuhvaća: OŠ Ivana Gorana Kovačića, Vrbovsko, OŠ Petar Zrinski, Čabar, OŠ Viktor Cara Emina, Lovran, OŠ Kraljevica, OŠ Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski, OŠ Viktora cara Emina, Lovran te OŠ Ivana Rabljanina i PŠ Barbat na Rabu.

Od navedenoga ukupnog iznosa vrijednosti projekta 11.882.707,89 kn sufinancira se sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, 11.995.311,48 kn sredstvima Primorsko-goranske županije, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u funkciji partnera u projektu sudjeluje s 35.294,39 kn.

Dodatna sredstva za sufinanciranje projekta Primorsko-goranska županija je osigurala prijavivši se u prosincu 2017. godine na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, a za što su joj odobrena bespovratna sredstva za sufinanciranje projekta u iznosu od 7.208.081,93 kn.

Vrijednost projekta za OŠ Frane Petrića iznosi 6.716.736,48 kuna. U sufinanciranje projekta uključen je i Grad Cres s 400.000,00 kuna.

Prilikom analize stanja školske zgrade koja je prethodila prijavi projekata na natječaj Ministarstva, utvrđeno je da zgrada škole bilježi veliku količinu energije za grijanje. Riječ je o prosječnoj potrošnji lož ulja koja za jednu godinu iznosi 22.280 litara (brutto površina zgrade 4.058,32 m2). Velika potrošnja energije jednim dijelom proizlazi iz velikih potreba za grijanjem, ali je također uzrokovana i energetski relativno lošom i dotrajalom vanjskom ovojnicom školske zgrade, kao i energetski neučinkovitim sustavom grijanja.

U cilju podizanja energetske učinkovitosti kroz projekt izvest će se toplinska izolacija pročelja zgrade na način da će se ugraditi materijali koji će smanjiti ukupne toplinske koeficijente prolaza topline preko vanjskih zidova zgrade. Građevinski mjere uključivat će obradu dotrajalog krova zgrade, kao i ugradnju toplinske izolacije kojim će se smanjiti toplinski gubici preko krova. Treća građevinska mjera koja će se provesti biti će zamjena postojeće energetski neučinkovite stolarije kako bi se smanjili toplinski gubici preko pročelja i otvora zgrade.

Strojarska mjera predviđa ugradnju solarnih kolektora za pripremu tople vode, dok elektrotehnička mjera predviđa zamjenu energetski neučinkovite unutarnje rasvjete s novom energetski učinkovitom, te ugradnju mjernih uređaja za daljinsko očitanje potrošnje energije i vode tzv. Smart metering i njihovo spajanje na centralnu računalnu aplikaciju. Sve navedene mjere imaju ekonomsku i energetsku opravdanost potvrđenu na temelju izrađenog glavnog projekta i dosadašnjih praćenja potrošnje energije.

Navedenim mjerama ostvarit će se ušteda energije te će se podići energetski razred objekta s energetskog razreda C na A+ uz posljedičnu uštedu energije od 56%. Radove na zgradi OŠ Frane Petrića izvodit će Zanatska zadruga GRADIN iz Rijeke dok će za aktivnosti vođenja projekta u ime PGŽ biti zadužena Ustanova REA Kvarner.

Završetak realizacije projektnih aktivnosti predviđen je za 31. ožujka 2019. godine.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari