ZA DOBROBIT MLADIH

Video | DOMUS DOMINI: U Rijeci se gradi centar za obitelji i mlade koji izlaze iz odgojnih domova

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Projekt Domus Domini obuhvaća izgradnju socijalno-rehabilitacijskog centra za podršku obitelji i mladima koji izlaze iz odgojnih domova

Nositelj projekta je udruga Martin-Guerin Centar, a partneri su Centar za rehabilitaciju Rijeka te udruga Depaul Hrvatska.

Većina domske djece ostaje u odgojnim domovima do svoje punoljetnosti i nažalost nikada ne dožive iskustvo obiteljskog života. No to bi se barem donekle trebalo promijeniti zahvaljujući projektu Domus Domini.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIA LUŠIĆ
Snimatelj: MAURO GRUBIŠA
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Mladi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti odgojne domove sada će imati svoje mjesto pod suncem, dom gdje mogu boraviti dok ne završe fakultet, pronađu posao ili se osposobe za samostalan život.

“U centru će svoje mjesto pronaći obitelj u krizi, roditelji suočeni s teškoćama u odgoju, parovi koji ne mogu začeti, posvojitelji, udomitelji i djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.”, ističe Marko Kolić, predsjednik Udruge Martin-Guerin Centar za Kanal Ri.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Projekt obuhvaća rekonstrukciju starog objekta u Kvaternikovoj ulici u svrhu socijalno-rehabilitacijskog centra za podršku obitelji i mladima koji izlaze iz odgojnih domova.

“Unutar našeg objekta Centar za rehabilitaciju Rijeka provodit će radnu terapiju osoba sa invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, a udruga Depaul provodit će edukativne radionice s ciljem prevencije beskućništva. U centru bi se pružala i psihosocijalna podrška, savjetovanje, rana intervencija i terapijske radionice.”, dodaje Marko Kolić.

Mladi u Hrvatskoj za udomiteljstvo pokazuju slab interes. Situacija ni u PGŽ-u nije drugačija.

“Nažalost, unatoč procesu deinstitucionalizacije koja se već godinama provodi, broj djece u udomiteljskim obiteljima opada. Većina djece ostaju u odgojnim domovima čak i do svoje punoljetnosti i nikada ne dožive iskustvo obiteljskog života.”, otkriva predsjednik Udruge Martin-Guerin Centar.

Obitelj je ipak najprirodnija sredina za razvoj svakog djeteta.

“Znamo da nijedna institucija ne može zamijeniti obitelj i da život u institucijama utječe na djetetov mentalni razvoj i socijalizaciju.”, kaže Marko Kolić.

Objekt će biti sastavljen od prizemlja, prvog i drugog kata.

“U prizemlju će biti jedna velika dvorana gdje će se odvijati terapijske radionice Centra za rehabilitaciju Rijeka.”, dodaje Marko Kolić.

“Učionica da mogu učiti, da tu mogu provoditi vrijeme, spremajući se za fakultetske obveze. Na drugom katu su četiri sobe potpuno opremljene sa kupaonicama, odvojenim, gdje će biti mogućnost smještaja osoba. Također biti će tu i kuhinja, zajednička kuhinja.”, otkriva Eddy Rot, voditelj projekta Domus Domini

Projekt Domus Domini financiran je sredstvima Europske unije s ciljem izgradnje centra za podršku obitelji i mladima koji izlaze iz odgojnih domova. Vrijednost projekta je gotovo 11 milijuna kuna, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari