Je li jedna svađa oko parkirnoga mjesta na javnoj površini na Viškovu prerasla u prvorazredno nacionalno i političko pitanje?! Arsić danas pred naše kamere nije htio, a prvi susjedi ne biraju riječi

Između Srbina Dobrivoja Arsića i Hrvata Matka Škalamere došlo je do verbalnoga sukoba, a Arsić sada tvrdi da je bilo fizičkoga premlaćivanja i to zbog mržnje na nacionalnoj osnovi.

Jedan po jedan svjedoci su se redali pred riječkim tužiteljem. A počelo je prije tjedan dana u ovoj slijepoj ulici. Kako doznajemo, riječki HGSS-ovac Matko Škalamera parkirao je automobil. Pobunio se odmah stanar susjedne zgrade Dobrivoj Arsić tvrdeći da je zauzeo njegovo mjesto. Nakon natezanja, blokira ga kombijem.

Armada će u srijedu održati mirni prosvjed i ako Matko Škalamera bude oslobođen iz pritvora

“Arsiću, makni kola, tako nešto u tom stilu je bilo, ne znam točno! Nije bilo spominjanja srpske majke sigurno, to bih čuo”, kaže očevidac Hrvoje Pavlinović.

Arsić, inače srpski povratnik izjavio je kako je uz psovke dobio i batina od više ljudi. Zvao je istu večer policiju, a sutradan otišao u Srpsko narodno vijeće.

“Što se tiče same kaznene prijave, znači mi smo je podnijeli protiv više nepoznatih počinitelja, nismo nikakvih saznanja imali o kojoj je osobi riječ”, kaže Milan Eraković, pravni savjetnik Srpskog narodnog vijeća.

U to vrijeme Škalamera je s prijateljima gledao utakmicu Genta i Rijeke. U Belgiji je saznao da ga traži policija.

“On je bio osobno sa mnom u kombiju i još osam ljudi, kad smo došli na granični prijelaz on se uredno javio, mi smo zaustavljeni pet minuta, nastavili smo povratak kući, a on je tamo ostao i dan danas je lišen slobode”, kaže Ozren Fućak, prijatelj Matka Škalmere.

Susjedi za Arsića nemaju lijepih riječi

Škalamera, koji je i pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje na 30 je dana poslan u istražni zatvor i udaljen s posla. Arsić danas pred naše kamere nije htio, a prvi susjedi ne biraju riječi.

“Malo je provokativan, sve na tiho, mudrijaški”, kaže Dunja Matulić iz Viškova.

“On radi samo probleme. Zagradio je zajednički prostor, svojata ga, nema pravo na parkirno mjesto, svojata i to, dolje je na prolazu parkirao kombi i to mjesto isto svojata”, dodaje Siniša Matulić.

Iako je to cesta na koju se ima pravo parkirati svatko. Ni susjedi s kojima je Arsić na Krimeji živio do ’91. i odlaska iz Hrvatske, ne paze na rječnik.

“Ovo je tragedija bez granica!” Matku Škalameri emotivnu poruku poslao njegov bliski kolega i prijatelj

“On je oko krvavog Uskrsa samo nestao preko noći. U međuvremenu nije bio nimalo omiljen čovjek u zgradi, uvijek je bilo s njim problema oko parkinga. Ja sam tada imao 15, 16 godina, mi smo se njega bojali. Znači čovjek je vozio ambulantno vozilo gdje je u njemu bilo 4 S, otvoreno je propagirao velikosrpsku propagandu što u ovom slučaju i nije bitno nego stvar je samo da je to jedan zao čovjek”, kaže Robert Salečić, bivši Arsićev susjed.

Vratio se u Rijeku 2000., a na Viškovu živi zadnjih desetak godina. Svi susjedi tvrde da nije problem što je Arsić Srbin nego je problem, kažu, njegovo ponašanje. Kuloari glasno pričaju kako ga Škalamera nije tukao već se Arsić njemu prvi unio u lice.

“Da ga je pretukao taj čovjek se ne bi digao, a na kraju krajeva javno dostupne su sve informacije iz liječničkog nalaza gdje nema vidljivih tragova ozljeda”, kaže Fućak.

Sutra skup podrške

Armada za sutra navečer najavljuje prosvjed podrške ispred riječkog zatvora.

“Da se dokaže da nevin čovjek ne smije biti u zatvoru mjesec dana”, kaže Dejan Božić, predsjednik Kluba navijača Armada.

Skup, na kojega osim navijača stižu i branitelji i brojni Matkovi prijatelji trebao bi početi u 19.30 sati.

HGSS stanica Rijeka,  HNK Rijeka i KN Armada podržali Matka Škalameru. Armada pozvala na mirno okupljanje!

Na njega će doći i njegovi kolege iz HGSS-a, stanice Rijeka.

”Matka znam već 15 godina i svi mi u stanici smo ostai zaprepašteni kad smo ovo čuli. Vjerujemo da nije tip osobe koji bi bio u stanju ovako nešto napraviti. Matko niti itko od nas nije nikada brojao krvna zrnca onih koje smo spašavali. Kada dobijemo poziv, idemo u akciju bez obzira o kome je riječ”, kazao je Igor Gunčić, pročelnik HGSS-a Rijeka.

”Osim što radimo skupa, mi smo i veliki prijatelji. Njegova supruga je i naša članica i kolegica, naravno da smo se s njom čuli. Nije joj lako”, dodao je Gunčić.

Škalamera najranije na slobodi u srijedu

Rasvjetljavanju cijelog slučaja trebala bi pridonijeti jedna snimka s mobitela. Naime jedan od susjeda je snimio svađu, no budući da je on svjedok incidenta nije s njom smio izaći u javnost.

Ispitivanje svjedoka je počelo oko 15 sati, a kada ono završi, državni odvjetnik šalje prijedlog Županijskom sudu o ukidanju pritvora. Čak ako odluka i bude takva, Škalamera može na slobodu najranije sutra budući da je sud radio do 16 sati.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: