PORTO ETNO U RIJECI: Objavljeni detalji bogatog dječjeg programa festivala svjetske glazbe i gastronomije

Foto: Kult Plave Kamenice

Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019.g. na tri različite lokacije u centru grada

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ove godine donosi treće uzbudljivo izdanje festivala svjetske glazbe i gastronomije – Porto Etno! Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019.g. na tri različite lokacije u centru grada: Trgu 128 brigade HV-a/Trgu riječke rezolucije, u HNK Ivana pl. Zajca i na riječkoj placi te će ugostiti više od 100 izvođača.

Usto, posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna 2019.g. od 12,00 do 17,00 sati u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac (Dolac 12, Rijeka). Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem web stranice Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, točnije na:  rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/djecji-program-porto-etno-festivala/

Glazbeni program

Koncert zbora Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi

Dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12,00 sati u dvorištu OŠ/SE Dolac, izvodit će skladbe vezane uz hranu. Opjevat će sve – od jutarnje kave preko prvog jela, pa sve do deserta.

Klasik festivala Zecchino d’Oro Il caffé della Peppina, kojeg su zavoljele generacije djece, od 1971. do danas priča o maštovitom kuhanju kave. Pjesma “La cucina di Ninnetta”, djelo je fiumanske kompozitorice Gianne Mazzieri-Sanković, a posvećena je djeci koja prvi put kuhaju i roditeljima koji njihove prve specijalitete moraju kušati . “Palačinke” je pjesma predstavljena na istarsko-kvarnerskom Festivalu Voci Nostre, dok su “Le tagliatelle di nonna Pina” još jedan legendarni talijanski hit o omiljenoj hrani.

Dječji zbor Minicantanti jedna su od najstarijih sekcija Zajednice Talijana u Rijeci. Nastali su u sklopu kulturno-umjetničke udruge “Fratellanza” 1964. Riječ je o solistima i zboru djece predškolskog i školskog uzrasta, koji pjevaju pjesme na talijanskom i fijumanskom jeziku. Ove godine sekcija broji 40 pjevača, uzrasta od 4 do 10 godina. Zbor “Fioi come noi” je nastavak sekcije Minicantanti, čiji su članovi djeca u dobi od 10 do 14 godina. Sekcije zborova vodi prof. Martina Sanković Ivančić.

Radionice

Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata 1 i 2

Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata od recikliranih materijala, namijenjena je djeci od 7 do 13 godina. Radionica se održava u dva termina: od 12,00 do 14,30 sati te od 14,30 do 17,00 sati, a u svakom je terminu po 15 polaznika.

Voditelji Noel Šuran i Hennry Marić radionicu su namijenili onoj djeci koju zanima eksperimentalni zvuk, nakon što izrade tradicionalne instrumente od priručnih i recikliranih materijala. Radi se o zanimljivom spoju tradicijske i suvremene glazbe, uz razvijanje tehničkih znanja kroz izradu instrumenata te razvijanju svijesti o ekologiji i baštini u suvremenom društvu.

Polaznici će se osim izrade instrumenata te skladanja glazbe s izrađenim instrumentima, skladbe nastale na radionici moći i snimiti.

Rigo Janči: čitanje slikovnice i pripremanje čuvenog riječkog kolača rigojanči

Na radionici Rigo Janči, koja se održava od 12,30 do 15,00 sati u OŠ/SE Dolac, djeca uzrasta od 7 do 13 godina moći će čuti priču o nastanku kolača rigojanči, u naraciji Lanne Fazli.

Osim dirljive ljubavne priče, slikovnica sadrži i recept za pripremanje obožavanog riječkog kolača prema kojem će polaznici radionice uz vodstvo mališanima omiljene tete Danice Pošmuge iz OŠ/SE Dolac, pripremiti svoj najslađi kolač.

Slikovnicu je napisala Anđa Marić prema ideji Svetozara Nilovića u suizdavaštvu Naklade Ulix d.o.o. , Udruge Calculus – Peek&Poke muzej djetinjstva i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a bit će uručena svim polaznicima ove radionice.

Broj polaznika radionice ograničen je na 20.

Dječja slikarska radionica

Dječja slikarska radionica, u partnerstvu s Kulturnim društvom Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ Primorsko-goranske županije te pod vodstvom Vladimira Provčija održat će se od 15,00 do 17,00 sati u prostorima OŠ/SE Dolac.

Radionica je namijenjena polaznicima u dobi od 6 do 12 godina, koji će upoznati zabavne slikarske tehnike na papiru, koristeći akvarel i flomastere. Radionica se održava na hrvatskom jeziku, broj polaznika ograničen je na 20, a kompletan slikarski materijal osigurava organizator. Uz polaznike predškolske dobi obavezna je prisutnost jednog roditelja.

Porto Etno, festival je svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta.

Festival obuhvaća glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program i namijenjen je svima – Riječankama i Riječanima kao i našim privremenim sugrađanima iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta! Autohtoni mirisi, okusi, pjesme i napjevi Istre i Kvarnera, združeni su s onima iz cijelog svijeta u živahnu i uzbudljivu recepturu multikulturalnog i otvorenog grada.

Preko 100 izvođača, 20 svjetskih kuhinja i mnogobrojni edukativni programi čine Porto Etno specifičnim festivalom koji na najbolji način utjelovljuje luku različitosti, slogan kojim Rijeka iduće godine nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Festival Porto Etno dio je programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture zajedno s Gradom Rijekom, zajednicama nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te doseljenicima iz cijelog svijeta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari