MARKO FILIPOVIĆ

Video | Gradonačelnik Rijeke o buntu zbog niskih plaća: ‘Razumijem ih, i EU osjeća inflaciju. Ali, plin kod nas ne poskupljuje’

06.05.2021., Rijeka - Predstavljanje novouredjene setnice na Costabelli ispred novoizgradjenog hotela Hilton Costabella Beach Resort&Spa. Nazocili su: zamjenik gradonacelnika Marko Filipovic, direktor JTH Costabella Borjan Brncic, procelnica odjela za komunalni sustav Maja Malnar i Sanja Kvaternikj Hren ravnateljica OS Kantrida kojoj je urucena donacija od 20.000 kuna.Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Grad vrije, kao da su radnici koji su prvi progovorili, pokrenuli lavinu nezadovoljstva, pokrenuli druge. Ali, gradonačelnik spušta loptu na zemlju…

U Rijeci je s prvim čovjekom grada razgovarala Maja Brkljača.

Što na sve probleme kaže gradonačelnik Marko Filipović?

Čini se da su radnici koji su prvi progovorili, pokrenuli lavinu nezadovoljstva, pokrenuli druge.

Zašto je nezadovoljstvo baš sada kulminiralo?

Vaše pitanje odnosi se na radno materijalna prava zaposlenika u našim komunalnim društvima i Dječjem vrtiću. Ja razumijem da inflacija i sve ono što se događa na razini Hrvatske, ali i Europe, utječe na platežnu moć i na plaće zaposlenika. Mi činimo napore u kolektivnim pregovorima kako bismo poboljšali situaciju našim zaposlenicima. Naglasimo da radno materijalna prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora, poštovala su se i poštuju se.

Međutim, nisu svi zadovoljni, recimo u vrtićima. Hoćete li u sljedećih nekoliko dana sjesti s njima za stol? Može li Grad ispuniti njihove zahtjeve?

Kolektivno pregovaranje s dječjim vrtićima u Rijeci je tekao, bila je uključena i moja zamjenica Sandra Krpan. Jedan od sindikata u vrtićima je tražio mirenje, to mirenje su prekinuli, provode referendum koje onda može dovesti do određenih akcija s njihove strane. Mislim da smo u pregovorima bili afirmativni, koji je bio održiv…

Kao mogući datum štrajka spominje se 15.veljače. Gdje će roditelji s djecom?

Postoji obveza prihvata djece u vrtiće, tako da niti jedno dijete ne bi trebalo ostati izvan vrtića. Naravno da su zahtjevi zahtjevi, a mogućnisti nešto drugo… Na vrtiće odlazi nešto preko 70 milijuna kuna iz gradskog proračuna i svako povećanje materijalnih prava, podsjećam da smo tijekom ljeta zaposlili još 27 odgajateljica i odgajatelja, upisali više od sto djece u jaslice, time olakšali roditeljima, stoga se nadam da štrajka neće biti.

Autotrolej, more problema, danima o tome izvještavamo. Cijene karata će poskupiti. S obzirom na sve te probleme, ima li direktor vašu bezrezervnu podršku?

15 godina cijena vozne karte nije se mijenjala u Rijeci. U međuvremenu je gorivo poskupjelo 33 posto, inflacija je svih tih godina na razini od 18,5 posto, cijeli je niz uvjeta koji utječu na karte. Poskupjet će 20 posto radnička pokazna karta, poskupjet će i studentima i osnovnoškolcima od devetog mjeseca sljedeće akademske godine, a umirovljenici ne bi trebali osjetiti poskupljenje, jer je i ovo sada bilo sufinancirano iz gradske blagajne.

Riječani ne moraju brinuti zbog rasta cijena plina?

Posupljenje plina osjećaju sugrađani diljem Hrvatske. Sva sreća, Energo je ugovorio fiksne cijene plina do kraja ove ogrjevne sezone. Riječanke i Riječani ne moraju strahovati. Direktora Autotroleja, naravno, bira nadzorni odbor uz suglasnost skupštine. Za sada društvo je u prošloj godini poslovalo pozitivno, a radnopravni odnosi su u njegovoj nadležnosti.

Cijeli intervju pogledajte ovdje:

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari