KUHA NEZADOVOLJSTVO

Pobuna radnika u Rijeci: Zbog niskih plaća Gradu prijete vrtićke tete, komunalci, vozači

Foto: Pixsell

‘Kolegica sa 40 godina radnog staža ima 6200 kuna. Početnik pripravnik 3900’, kaže jedna sindikalka. Drugom sindikalcu umalo sletio otkaz na glavu

U Rijeci, koja je sinonim za socijaldemokraciju, iz dana u dan buja nezadovoljstvo radnika. I to baš u tvrtkama koje plaću dobivaju iz gradske blagajne.

Sve je počelo u Vodovodu i kanalizaciji čiji su radnici prvi javno istupili. Potom su na neodrživo stanje ukazali vozači Autotroleja, a sada na štrajk upozoravaju iz riječkih Dječjih vrtića. Zašto je i njima prekipjelo, zna RTL-ova Maja Brkljača.

Više u VIDEOPRILOGU:

Nema mira u riječkim vrtićima. U jednom kojega je posjetio RTL, šest odgojiteljica svakodnevno od 6 i pol do 17 sati čuva i odgaja 120 djece. Plaćeni su, kažu, lošije od svih hrvatskih kolega.

Ingrid Čavić, sindikalna povjerenica u Dječjem vrtiću Rijeka: “Kolegica sa 40 godina radnog staža ima 6200 kuna. Početnik pripravnik 3900.”

Od osnivača, Grada Rijeke, traže povećanje koeficijenta za šest posto i zakonom propisanu osnovicu od 6044 kune, jer je njihova, kažu niža za 833 kune.

“31. siječnja imali smo treći sastanak u mirenju gdje je Grad nama svjesno, jasno rekao: ‘Idite u štrajk!’ Znači, oni to rade, Socijaldemokratska partija koja se busa da je na strani radnika. Prestrašno!”, kazala je Čavić.

Na rubu štrajka pleše i Autotrolej. Na sve je ukazao vozač koji je umalo dobio otkaz jer je javno progovorio o nemaru nadređenih, previše prekovremenih i preniskoj plaći. Kolege su ga podržale, 60 ih je otišlo na bolovanje, srezane su linije za 20 posto.

Nezadovoljstvo ključa, o njemu je govorio Mateo Mavrić, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Autotroleja: “Bojim se da bi situacija mogla eskalirati.”

To se možda izbjegne, ali udar po novčanicima Riječana je neizbježan. U ožujku poskupljuju autobusne karte, u prosjeku za 20 posto, umirovljenicima drastično, navodno do 300 posto.

Grad i vrtićari nisu se uvezali. Grad je nudio rast plaće od sedam posto, ali tek od srpnja, što je sindikat odbio. Protuprijedlog je bio 3,5 posto od siječnja, još četiri posto od srpnja, što je Grad odbio. Zato će se idući tjedan provesti referendum jesu li djelatnici za pokretanje štrajka.

Dugo je kuhalo i nezadovoljstvo radnika Vodovoda i kanalizacije. Prije dva tjedna bili su rezolutni.

Ivo Tomljanović, sindikalni povjerenik Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka: “U slučaju da se dogovor ne postigne, ići će se u sindikalne akcije odnosno u štrajk.”

Ipak su se neki dan dogovorili i odustali. Ostali radnici gradskih tvrtki koji prijete štrajkom, kažu da nije kasno za dogovore, ali samo ako budu brzi i učinkoviti, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

INTERVJU s gradonačelnikom Rijeke Marko Filipovićem na ovu temu možete pročitati OVDJE.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari