VINO IZ MORA

Video | HIT IZ IKE! Vino odležalo u moru godinu ili dvije posebna je vinska priča

Screenshot RTL

Svakoga ljeta u vrulju se polože sanduci s najkvalitetnijim vinima, a izvlače se oni koji su već odležali

Priču o morskom vinskom sazrijevanju protekle su dvije godine pratile samo ribe. Vrijeme je da se nastavi na kopnu. Butelje su dobile morske ukrase, a vino morske okuse.

Najnestrpljiviji su vlasnici vina, među njima i Juraj Mihaljević, vlasnik vinskih podruma koji svake godine dolazi iz Iloka. Obično su njegovi sanduci pod morem bili godinu dana, ali napravio je mali eksperiment i ovoga puta vade se nakon dvije godine, donose RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Prošli puta kad smo vadili nakon godinu dana onda se nije osjetila takva snaga u vinu, a sad je to ipak malo drugačije, potentnije, snažnije”, priča Juraj.

“Dodatni utjecaj morskih struja utječu da ta svježina bude elegantnija, nježnija i ugodne strukture”, objašnjava sommelier Krešimir Mikinac.

Za ideju i organizaciju od prve su godine zaslužni Ikarski barkarijoli.

“Lani smo bacili negdje oko četiri tisuće, tri i pol, četiri tisuće boca, a ove godine smo bacili pet tisuća boca. Sad kad se to sve završi onda idemo s vinarima i tamo ćemo na fešticu”, govori Armando Tondol iz Ikarskih barkarijola.

A na brojem ograničenoj feštici bit će vinari iz Iloka, Zagorja, a najviše ih je iz Istre. Svi oni dočekali su danas morske sanduke.

“Vino ima idealne uvjete. Ima konstantnu temperaturu, dole na toj dubini je u mraku, tako da to je za njega idealan ambijent”, tvrdi Josip Vorić, vinar iz Istre.

Idealan ambijent danas je bila plaža u Iki. S jedne strane toča se vino, s druge kupači.

“Iznenađujuće, nisam to nikad do sad vidjela, evo sad prvi put. Ali baš je zanimljivo”, tvrdi Laura Poklar iz Osijeka.

“Zanimljivo je jer nismo znali za takvo vino. Ne znamo pa smo guglali da vidimo što se događa”, govori Esther Wertitsch iz Njemačke.

A događa se sedmogodišnja tradicija. Do iduće godine vinski su sanduci ponovno prepušteni na čuvanje – ribama, donosi Ida Balen za RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari