OPREZNO I NA ODMORU

KRAĐE NA PLAŽI Ni kvarnerske plaže nisu pošteđene dugoprstića; Istražuje ekipa Kanala RI!

Screenshot Kanal Ri

Skupo nas može koštati odmor i uživanje na plaži jer turističku sezonu prati i veliki broj krađa na plažama

Počinitelji tih krađa najčešće su muškarci srednje životne dobi koji borave određeno vrijeme na plaži i prate navike kupača.

“I kad se neko udalji na more i kupanje ili u neki kafić oni dolaze do predmeta koji im je interesantan. To je najčešće torba – uzimaju kao da je njihova i udaljavaju se u nepoznatom smjeru. Ili znaju baciti čak i ručnik preko torbe gurnu ruku i uzimaju ono što je njima interesantno”, pojašnjava Dario Tonković iz Odjel prevencije PU primorsko-goranske.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Ne nosite na plažu veće novčane iznose, i odlazite na kupanje u paru, savjetuju u policiji.

“I dok se kupate dotle neka drugi pazi na stvari. Glavninu svojih financijskih sredstava zaključavajte u sefovima u svojim hotelskim sobama, ako za to postoji naravno mogućnost”, savjetuje Tonković.

Prilikom odlaska na plažu ne zaboravite zaključati automobil i zatvoriti prozore.

Evo i još nekoliko savjeta kupačima.

“Ne ostavljajte nikakve vrijedne stvari pa čak niti odjevne predmete. Imali smo nekoliko situacija gdje su počinitelji razbili staklo odnosno prozor vozila i otuđili odjevni predmet misleći da se ispod njega nalazi neka lijepa stvar i pri tom su počinili puno veću materijalnu štetu nego što je sam taj odjevni predmet vrijedan”, upozorava Dario Tonković iz Odjela prevencije PU primorsko-goranske.

Savjeta i upozorenja policije pridržava se većina gostiju koji su osvježenje potražili na kvarnerskim plažama.

“Sve je ok, do sada nikad nismo imali problema”, kaže jedan kupač na riječkoj plaži.

“Otkada dolazimo u Hrvatsku još nikad. Mi smo iz Njemačke i to poznajemo samo iz drugih zemalja, Španije i druge zemlje. U Hrvatskoj nam se to još nije desilo”, dodaje drugi gost riječke plaže. “Pazimo, netko je uvijek kod stvari”.

Na plažu se nosi samo najnužnije.

“Mobilni telefon imamo, ali idemo se kupat naizmjence moramo i to reć, pazimo”, dodaje jedna kupačica.

“Nosimo i pare i mobilni telefoni ključeve ali fala Bogu još nikad nam se nije desilo. Gledamo kad smo u vodi malo, jedan uvijek ostane tu, ali nikad nam se nije desilo ni u Dalmaciji i tu gdje god smo bili”, dodaje gost iz Njemačke.

“Imam kod sebe u biti samo ključ od auta i 200 kuna. Ako ukradu onda auto ća i kune jel, a ručnike mogu nosiit to nam ne treba”, dodaje drugi gost plaže.

U porastu je i broj i džepnih krađa. Počinitelji su vrlo uvježbani i često rade u skupini, a modus operandi im je slijedeći.

“Jedan odvraća pozornost, drugi otuđuje predmet a predmet predaje trećoj osobi. Najčešće se radi o novčaniku i ta treća osoba se zatim udaljava u nepoznatom smjeru”, objašnjava “metodologiju” lopovske skupine Dario Tonković iz Odjela prevencije PU primorsko-goranske.

U cilju prevencije kaznenih djela džepnih krađa, Odjel prevencije PUPG nastavlja s provedbom preventivne kampanje Čuvajte se džepara koja ima za cilj upozoriti građane na opasnost od džepnih krađa u različitim rizičnim situacijama.

“U sklopu te kampanje a u suradnji sa komunalnim društvom Autotrolej svi građani i turisti u 23 vozila javnog gradskog prijevoza na području Grada Rijeke mogu vidjeti kratak video spot kojim se mogu senzibilizirati na ovaj pojavni oblik imovinskog kriminaliteta”, dodaje na kraju Dario Tonković.

Ako se dogodi da vas nažalost pokradu, nazovite policiju i pretražite bližu okolicu.

Ukoliko pronađete novčanik spremite ga u vrećicu i predajte policiji – možda se otkriju korisni tragovi koji vode do počinitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari