HRVATI SU NAJDEBLJI U EUROPI!

VideoI Riječani su svjesni da smo predebeli: Prijeti nam skraćenje života za 3,5 godina!

Screenshot RTL - Riportal/Hrvoje Skočić

Građani RH sve su deblji, posebno je pretilih sve više među mladima…

“Svi trebamo djelovati”, moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine. Treba ga shvatiti ozbiljno jer je Hrvatska uz Maltu najgora u Europi. Čak 65 posto naših građana ima prekomjernu tjelesnu težinu ili su debeli. Zabrinjava i činjenica da se problem pojavljuje u sve mlađoj životnoj dobi.

Svjetski dan debljine u Rijeci je obilježen javnom tribinom sa savjetima i mjerenjem. Ovoga puta vaga pokazuje gotovo 30 kilograma viška, , izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

„Kolači, šećera znam uzet, popijem vode, meda, čokolada“, kazala je Janja Mikač iz Rijeke.

Sličan problem ima 65 posto hrvatskih građana po čemu smo europski broj 1, a to mjesto dijelimo s Maltom. Kada pojedinac problem više ne može riješiti sam, pomoć nudi riječki KBC, a na godinu je potraži nekoliko stotina ljudi.

„Imamo ambulantu za liječenje debljine, imamo program strukturirane edukacije putem naše dnevne bolnice, ali isto tako mogućnosti endoskopskog i kirurškog liječenje debljine“, poručila je Sanja Klobučar Majanović, endokrinologinja u KBC-u Rijeka.

Problem eskalira i javlja se u sve ranijoj dobi.

2003. godine preuhranjeno je bilo nešto više od 20 posto djece ili svako peto dijete u Hrvatskoj. Posljednji dostupni podaci govore o 35 posto, što znači svako treće dijete, nešto više dječaka nego djevojčica.

Osnovana je radna skupina koja priprema nacionalni Akcijski plan za prevenciju debljine svih uzrasta.

„Svaki roditelj može već danas brinuti o tome kako se njegovo dijete hrani i koliko se njegovo dijete kreće. To su dva osnovna elementa“, kazao je Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

Manji unos kalorija, veća potrošnja, to je ključ. Riječka tržnica dobra je adresa.

„Baziramo mi na povrću dosta, voće, jabuke najviše“, kaže Vilma Rak iz Rijeke.

Riba je nepogrešiv odabir.

„Ja jedem tri puta najmanje na tjedan ribu“, rekla je Katica Barićevac iz Rijeke.

I nije baš sve nedostupno.

„Ako kupite srdelu od 20 kuna za kilo ili kada padne cijena pa dođe na 10 kuna, blitva tako od 16 do 20 kuna za kilo, 4 kune krumpir ili 5, jedan lijepi zdravi ručak. Ili imate totana kilo za 40 kuna za dobar brudet, palenta 8 kuna. Samo treba imati maštu i ideju i treba željeti jesti ribu“, poručila je Irena Hodžić, prodavačica na riječkoj ribarnici.

Nastavimo li se debljati, u idućih 30 godina životni vijek u Hrvatskoj skratit će se za čak tri i pol godine. Ne treba čekati akcijski plan države, svatko može napraviti svoj i pokrenuti ga danas, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views