IZ RIJEKE NA SVJETSKE VOĐE: Umjetnica Milo Moire jajima iz svoga tijela po portretima moćnika

Foto: Ilustracija

Švicarska umjetnica koja je izazvala veliku pažnju Riječana i gostiju tijekom preksinoćnjeg „golog“ uvoda u otvaranje novog prostora MMSU (OVDJE) održala novi provokativni performans

Performans naziva “The Plopegg Painting” izveden je u dijelu obnovljenog Benčiča namijenjenog djelovanju riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti a svojom provokativnošću nadmašio je umnogome i performanse jednoga od najvećih uzora švicarske performerice, Tomislava Gotovca, čija se retrospektivna izložba „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“ upravo može razgledati u ex-Benčiću.

Milo Moire, i ovoga puta gola „kao od majke rođena“, s improviziranog podesta ispuštaja je jaja (iz svoje vagine!?) na portrete svjetskih vođa, Putina i Erdogana, nudeći na taj način svakome promatraču da donese svoje zaključke. Jaja su bila ispunjena crvenom, crnom, i sivom bojom te su na taj način, izbačena na fotografije rečenih političara, tvorila neku novu sliku.

Time je ova poznata umjetnica i psihologinja nakon spektakularnog uvoda u otvorenje retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti ostvarila još jedan vrlo začudan performans koji će zasigurno izazvati niz novih komentara.

Inače, Švicarka Milo Moire jako je dobro poznato ime u europskim (alternativnim) umjetničkim krugovima. Snimke njezinih performansa i akcija postavljene na društvenim mrežama u kojima se umjetnica gola fotografira s prolaznicima, putuje javnim prijevozom ili poziva prolaznike da joj dodiruju intimne dijelove tijela pregledane su milijunima puta širom svijeta.

https://www.youtube.com/watch?v=6ZSfgVJRmQo&app=desktop

Njezino gostovanje u Rijeci dio je programa DOPUST-a (Dani otvorenog performansa) – riječ je o popratnom dijelu izložbe Tomislav Gotovac „Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“).

https://www.youtube.com/watch?v=MzWSlUlNcJU&app=desktop

Evo i programa DOPUST-a i izložbe Tomislava Gotovca, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte, za danas, nedjelju 24. rujna u MMSU u Benčiću i u Art kinu:

– U 17 sati u MMSU-u – performas umjetnika Karla Salzmana, akcija u javnom prostoru pod nazivom „Performance for lifesaving tools and cultural identity protection“

– U 19 sati u MMSU-u – predavanje Branka Cerovca, kustosa i povjesničara umjetnosti, pod nazivom „RI – Segment umjetnosti u tami 1977. – 2017.“

– U 21 sat u Art kinu Croatia – projekcije filmova i razgovor, Eva Badura Triska, kustosica MUMOK-a (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig) u Beču, održat će predavanje na temu Akcionizma,u sklopu kojeg će se predstaviti radovi Tomislava Gotovca, Güntera Brusa, Hermanna Nitscha, Otta Muehla.

Izložba Tomislava Gotovca, Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte danas je otvorena od 11 – 20 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari