JESTE LI ZNALI? U Kostreni jedni uživaju u moru a drugi uređuju plažu keramikom!

Sunce koje nemilo prži ipak je lakše preživjeti u moru

Pravi ljetni gušti – plivači iz Hrvatske, Slovenije, Italije, sve do Amerike, u Kostreni odmjeravaju snage. Plivača je 70, najmlađem je 12, ime mu je Fabian Gardašanić, a najstarijoj 76 godina, ime joj je Dunja Jutronić.

Dok jedni uživaju na morskoj površini, druge oduševljava ono ispod nje. U ronilačkom klubu je gužva, 80 zaljubljenika u more otkriva podvodne čari.

„Ovdje ispod našeg ronilačkog centra je jedan house rif, jedan greben koji se spušta s 12 do 30 metara, more je bistro, čisto, ima dosta života i to ih sve privlači”, kaže Bojan Jurman, instruktor ronjenja.

Mahom dolaze Slovenci, Talijani i Austrijanci. Kostrena im je blizu i kažu, nije skupo.

„Odlično je jer je jako lijepo uređeno, bez problema se može ući, a pod površinom je stvarno lijepo“, kaže David Rojc iz Slovenije.

More različite ljude oduševljava na različite načine. Članice kostrenske udruge ne izležavaju se na suncu iako su na plaži. Uređuju je keramikom, a fascinantne detalje izrađuju ručno.

„Prvo je oblikovanje pa pečenje, glaziranje, bojanje, pa ponovno pečenje – ima jedan proces koji treba slijediti. Mi smo na ovom radili malo više od mjesec dana i još nije gotovo, fale nam detalji, ali u svim našim mozaicima prevladava priča s ovog kraja – to je pomorski dio, naše smokve, Mediteran“, opisuje Karmen Grbac, voditeljica Udruge Vali Kostrena.

Isti motivi pokreću i talente 16. likovne kolonije. Međunarodna je to priča s 80 slikara i amatera i profesionalaca.

„Inače se ne bavim time, ali ovo je čisto iz nekog mog gušta i da budem s ljudima koji se bave s tim, da pokupim možda neke nove tehnike, u principu da se opustim“, ističe Irena Sinovčević iz Rijeke.

Ima ovdje tehnika oko kojih se baš treba pomučiti, kao solarna pirografija.

„Ovo je vrlo rijetka tehnika u svijetu – pomoću leće, prije toga moramo imati zaštitne naočale i pomoću sunčeve svjetlosti stvaramo najmanju točku koja pali drvenu podlogu“, objašnjava Slavko Strinić iz Kostrene koji izrađuje Vatrene – treba mu puno sunca i puno rada.

Do jeseni će, kaže, biti gotovi. Oni koje ne zanima ta likovna tehnika, sunce koje nemilo prži ipak će lakše preživjeti u moru.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU: