(FOTO, VIDEO) GALA-PROSLAVA: U Pavlomiru kod Novog obilježeno 25 godina vinogradarstva, pothvata u kojeg je u početku malo tko vjerovao!

Foto: Riječanin/Mateo Levak

U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji, uz veliku potporu Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog

U Pavlomiru je svečano obilježeno 25 godina vinogradarstva na tom području a održan je i 1. Otvoreni kup Hrvatske u pečenju janjaca ručnim načinom za novinare (OVDJE). Bila je to prilika za podsjetnik na revitalizaciju Vinodolske doline koja, nakon stoljeća pauze zbog trsne uši koja je uništila nasade, ponovo započinje 1994. godine, dolaskom prognanika iz Vukovara na čelu s Andrijom Biroom i Miroslavom Palinkašem.

Pavlomir proizvodi vrhunska vina, pjenušce i rakije, a koliko su kvalitetni njihovi proizvodi, govore brojne zlatne medalje koje krase police vinarije.

Vratili žlahtinu u Vinodol kao autohtonu sortu

– Danas slavimo 25 godina od sadnje prvih vinograda u Vinodolu, povratak vinove loze u vinodolski kraj. Bit je u tome da je Pavlomir izdržao 25 godina i da smo posadili 30 hektara vinograda i vratili žlahtinu u Vinodol kao autohtonu sortu, koja povijesno pripada Vinodolu i od toga smo proizveli mnogo vrhunskih vina. Nismo samo vratili lozu, nego smo se pozabavili ozbiljnim podrumarstvom, napravili smo podrume kapaciteta 250 tisuća litara, a godišnja prodaja nam se kreće od 150 do 200 tisuća litara, prisjetio se u pozdravnoj riječi Miroslav Palinkaš.

U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica

Vinogradari i vinari po struci znali su što je potrebno ovoj dolini gdje je do danas obnovljeno 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je novi podrum i kušaonica u čemu danas uživaju brojni posjetitelji, uz veliku potporu Primorsko-goranske županije i Grada Novog Vinodolskog.

Županija je izdvojila oko 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za obnovu vinograda, sufinanciranje obnove trajnih nasada, subvencioniranje kredita i nabavu opreme. Putem županijskog programa obnove trajnih nasada sufinancirana je sadnja 30 hektara novih vinograda.

Suradnjom s Veleučilištem u Rijeci definirana je tehnologija i pokrenut razvoj novih pjenušca u Novom Vinodolskom, a u suradnji s Centrom za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ nabavljena je i oprema za proizvodnju pjenušca. Osim toga, uz pomoć PGŽ nabavljen je mrazolovac za prevenciju šteta od mraza, obzirom da se područje pokazalo riskantnim, a nabavljena je i meteorološka stanica radi praćenja bolesti vinove loze i organiziranja pravovremenog prskanja.

Putem Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, a temeljem suradnje s Ministarstvom poljoprivrede i Švedskom vladom realiziran je pilot projekt: „Okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta u RH“ na lokaciji Novljansko polje čime se uspjelo vlasnički riješiti poljoprivredno zemljište i time korištenje potpora u vinogradarstvu.

Glazba i gastro-specijaliteti

Uz domaćina Miroslava Palinkaša, uzvanicima su se ispred Primorsko-goranske županije obratili predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić. Zajedničkih uspomena na proslavi su se prisjetili agronom Mihovil Juriša te Andrija Biro s kojim je Palinkaš prije 25 godina posadio prvu lozu.

– Pozvali smo poslovne partnere s kojima surađujemo kako bismo ih počastili, a Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija sve su počastili koncertom Giuliana”, rekao je Miroslav Palinkaš.

Gastronomski dio druženja protekao je uz nezaobilazni slavonski čobanac (uz dodatak – malo žlahtine!) a na stolovima se našlo i pregršt suhomesnatih delicija, pečena teletina pod pekom te kolači iz crikveničkog Milmana.

Foto & video: Riječanin/Mateo Levak

 

Foto: Riječanin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari