Kako se Riječani nose s alkoholizmom? Donosimo neka njihova svjedočanstva!

‘Jedan pakao, želudac ti se diže na miris iz boce, ali si ne možeš pomoći’. Svjetski dan borbe protiv alkoholizma ove godine upozorava na rastući problem kod žena

U Hrvatskoj je alkoholizam jedan od vodećih zdravstvenih problema, a po ispijanju alkohola smo pri europskome vrhu. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 240 tisuća ovisnika o alkoholu. Iako ima osjetno manje žena ovisnica, zabrinjava podatak da im broj raste.

U Rijeci su povodom Svjetskoga dana borbe protiv alkoholizma izliječeni iznosili svoja svjedočanstva.

Andreja je počela s jednom pivom, a došla na skoro litru žestokog pića uz kojeg je pila i sve drugo. Kada je pijana prije deset godina došla na posao šef ju je, u dogovoru s obitelji, poslao na liječenje.

“Jedan pakao, moj organizam traži alkohol, a ja kad odvrnem bocu meni se želudac diže na sam miris iz boce, ali tu si ne možete pomoći i tu sam ja bila osviještena da sam ja dno dna”, ispričala je Andreja Bartolić.

“Čak sam znala sanjati alkohol”

Liječnici su je spasili, deset godina ne pije, ali svjesna da bi mogla opet početi, triput tjedno dolazi u dnevnu bolnicu u Rijeku.

“Ono što je problem je možda ta žudnja koja se znala javljati povremeno, pa sam znala čak i sanjati alkohol, ali ovaj čovjek mora ostati doista trijezne glave da bi prebrodio sve te kušnje”, nadodaje Andreja.

Svojih dvadeset godina s alkoholom opisuje i Milan.

“Ja govorim da je alkoholičar onaj koji se ujutro probudi s mislima na alkohol, kada vam je prva misao ujutro kada otvorite oči ‘di ću ja popit nešto’ – to je već debelo u crvenome”, upozorava Milan Korkut.

Bez stručne pomoći, kažu, ne bi uspjeli. “Nemojte se sramiti ljudi, stvarno nemojte se sramiti, nije to nikakva sramota, to je jednostavno bolest”, apelira Milan.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma ove godine upozorava na rastući problem kod žena. U Hrvatskoj ih je 50 tisuća. Polovina počne piti prije šesnaeste godine, češće piju žestoka pića, a više piju obrazovane i zaposlene žene.

“Liječenje od alkoholizma traje u prosjeku do pet godina, ima više faza, to je jedan proces i tu zapravo treba jedna permanentna motivacija na liječenju i ovisnika o alkoholu i njegove obitelji, s obzirom da je alkoholizam obiteljska bolest”, upozorava Tomislav Lesica iz Klinike za psihijatriju KBC Rijeka.

U Hrvatskoj je 240 tisuća ovisnika i još toliko onih koji prekomjerno piju. Znači da više od pola milijuna Hrvata ima problem s alkoholom, što našu zemlju svrstava među neslavan europski vrh.
Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!