VODIČI U PROBLEMU

Video | KAKO, ZAŠTO? Oni nemaju posla, ni prometa – usprkos dobrim turističkim rezultatima! Pogledajte priču…

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Turističke brojke i dalje rastu. Hrvatska je, barem do sada, ostvarila neočekivano dobru sezonu, no nemaju baš svi razloga za zadovoljstvo

Od početka pandemije koronavirusa turistički vodiči su bez posla.

“Situacija je vrlo slična prošloj godini kada smo imali od 95 do 100 posto manjak prometa, znači kulturni turizam ne postoji, ove godine se sitno promijenilo i dalje ne dolaze grupe.”, kaže Livio Karavanić, turistički vodič.

Hrvatska broji oko 5500 turističkih vodiča, a područje Kvarnera oko 400-tinjak. Svi oni su zbog koronakrize preko noći ostali bez posla.

“Neki su s obzirom da se radi o intelektualcima, koji pričaju dva, tri jezika, neki su otišli van, neki su otišli raditi nešto drugo, neki i dalje čekaju i drugu priliku.”, dodaje Livio Karavanić.

Više u VIDEOPRILOGU:

Posao je to koji su radili s velikim zadovoljstvom.

“Prije svega u Rijeci to su priče koje samo mi znamo ispričati, to je priča i kroz naše obitelji, znate ono, uvijek vam netko koje domaći, koji je iz tog nekog djela može puno više dočarati i približiti tu određenu destinaciju.”, kaže Livio Karavanić.

Situacija nije bolja niti u turističkim agencijama. Promet im je u padu za 90 posto.

“Mi konkretno znači naša agencija i većina drugih agencija se bazirala na nekom grupnoj priči, toga više nema iz prostog razloga jer epidemiološke mjere ne dozvoljavaju da se ljudi grupiraju.”, objašnjava Zdravko Kovačević, direktor putničke agencije.

Za razliku od turističkih vodiča, agencije imaju troškove. Od najma prostora do drugih fiksnih davanja.

“Mi definitivno smo tu oštećeni, sve je ostalo isto, troškovi su ostali isti, a prihodi su daleko, daleko.”, dodaje Zdravko Kovačević.

Koronakriza promijenila je sve. I navike turista.

“Više nema onog klasičnog turizma gdje se planiraju putovanja nekoliko mjeseci unaprijed ili čak sezonu, za razliku od sad jer svi gosti sad idu ad hoc. Sve se svodi na to da danas gost želi ić sutra, a tu agencija vremenski nema prostora.”, jasan je Zdravko  Kovačević, direktor putničke agencije

U koronakrizi turističke agencije postale su uslužna djelatnost s najvećim padom prometa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari