NE DAJU SVOJU TRADICIJU!

Kostrenjani usprkos koroni i otkazivanju riječke povorke odlučili obilježiti doba maškara

RTL

Umjesto subotnjih plesnih zabava u domu obilazit će kostrenske oštarije – baš kao nekada

Toplih zimskih 15 stupnjeva idealnih za šetnju uz more i fotografiranje na prikladnom punktu.

Karnevalsku pozadinu uređuju kostrenski špažičari, izložit će maske iz svog bogatog fundusa, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Ovce, vilenjaci, zmajevi, kad smo pokušavali imitirat Trinidad & Tobago”, nabrojila je maske Paola Mažer.

Posljednji kostim iz doba dok je još sve bilo normalno, iz 2020, nazivu mu je bio film, a bila je posvećena 20. godišnjici osnivanja karnevalske udruge.

“Tako da nan je to bilo zadnje veće druženje, aš posle je došla ova bol i nevolja”, kazao je Vlado Mažer.

Nevolja zbog koje je 27. veljače odgođena velika karnevalska povorka na riječkom Korzu, a koju ova grupa s više od 80 članova ne propušta. Već su imali masku za ovu godinu, ali službeno je sve stopirano.

“Nema organizirane karnevalske povorke, ali ono što mogu sa sigurnošću reći mi ćemo se po Korzu sigurno prošetat kao što smo se prošetali i lani. Mislim maškarama valjda ne može nitko zabranit da prođu taj dan po Korzu, mislim da je to, da još do toga nismo stigli, a nadam se da ni nećemo”, rekao je Dario Modrić, predsjednik Karnevalske grupe Špažićari Kostrena.

Neformalno maškaranje u Kostreni traje oduvijek. Zbog korona mjera i zabrane maškaranih tanci u domu, oživjet će stari običaj obilaska Kostrene i kako kažu, štacija.

Kilometri tkanine, kilogrami ukrasa, dani i noći šivanja i izrade maski. Jedan karneval završi, počinju planovi za novi!

“Treba puno vremena i puno novaca i puno ljubavi, najprije puno ljubavi, onda sve drugo ide”, tvrdi Jelena Vukoša, meštrica Karnevalske grupe Špažićari Kostrena.

Zato kažu špažičari, ne odustaju! “Mi smo vavek parićani, a sada vidjet ćemo još šta će, iako je turistička nešto rekla od grada Rijeke mi ćemo ipak pričekat, možda se oni i predomisle, a mi plan imamo, zasad ćemo pustit da ostane iznenađenje”, tvrdi Paola.

Karnevalsko doba najluđe je doba u godini i jedino što se od maškara može očekivati je nešto neočekivano!, izvještava Maja Brkljača za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari