MILIJUNSKI TROŠAK: Smeće iz Rijeke se mjesecima odvozi u Koprivnicu, a novi Centar za otpad stoji neiskorišten

Iako imaju novoizgrađen, 30 milijuna eura vrijedan Centar za gospodarenje otpadom, Riječani ga ne koriste

O problemima na deponiju Marišćina udaljenom od Rijeke desetak kilometara priča se godinama. Za tamošnji novi Centar za otpad iz EU fondova povučeno je 225 milijuna kuna plus 100 milijuna kuna za ceste. Apsurdno, ali Centar nema uporabnu dozvolu. Zato se smeće iz Rijeke i čitavog riječkog prstena odvozi u Koprivnicu.

“To dnevno košta naše ljude od 70 do 100 tisuća kuna. Mali kamioni pokupe smeće na području grada Rijeke i okolice, dovezu smeće na Marišćinu i tamo se prekrca u velike kamione i odveze u Koprivnicu”, pojašnjava predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina Josip Begonja.

I tako svakodnevno od rujna 2015. Mjesečno to košta dva i pol milijuna kuna. A novi centar stoji neiskorišten. Nema uporabnu dozvolu jer je izgrađen na privatnim terenima, a neki mještani svoj komad djedovine, kažu, ne žele dati u bescjenje. Uz to, kažu, nisu ni željeli smeće u svom dvorištu.

“Želimo sjesti za stol, želimo se dogovoriti, naći nekakvo rješenje jer smo svjesni da deponij ne može više sada otići”, kaže Ksenija Žauhar, vlasnica privatnog zemljišta koja ima 6000 kvadrata. Borba vlasnika terena traje od 2005. Postao je to gorući problem županije, pa je župan Komadina išao na sastanak kod premijera jer država ne želi izdati uporabnu dozvolu.

“Mi mislimo i smatramo i tumačimo propise da se ona može izdati od strane resornog Ministarstva graditeljstva. Drugo rješenje je da se izmijeni zakon u Saboru po hitnom postupku, Zakon o izvlaštenju. Znači na potezu je Ministarstvo uprave i Ministarstvo graditeljstva u oba slučaja. Gospodin Plenković je podržao da je to jednostavno nemoguća, apsurdna situacija i da će učiniti sve da u međuresornom dijalogu sa nadležnim ministarstvima nađe rješenje”, rekao je Komadina.

Obećano je da će privremena uporabna dozvola stići do polovine prosinca. Ako kolateralnim žrtvama – županiji, Gradu Rijeci, Općini Viškovo i Komunalnom društvu Čistoću država opet ne zamaže oči.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari