DOMAĆI NEZADOVOLJNI CIJENOM

Na brojnim punktovima za testiranje u županiji danas velike gužve! Neke od njih posjetila je ekipa Kanala RI

Screenshot video Kanal RI

Pred nama je još jedan udarni turistički vikend. Očekuje se znatan broj dolazaka gostiju. Onima koji se vraćaju svojim domovima, posebno gostima iz Njemačke kojih je na Kvarneru najviše, potreban je negativan covid test

Zbog toga su na brojnim punktovma za testiranje u županiji danas bile gužve.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci čekalo se i do sat i pol. Odmor će većini gostiju ostati u lijepom sjećanju, no ishodovanje covid potvrde baš i neće.

“Ovo nije dobro organizirano, nema oznaka gdje treba ići. U Njemačkoj ne plaćamo testove i sve je jako dobro organizirano”, rekli su gosti iz Njemačke.

“Mi dolazimo iz Njemačke. Vaši punktovi za testiranje nisu otvoreni poslijepodne niti vikendima i koštaju oko 15 eura. U Njemačkoj ne koštaju ništa i možete se testirati bilo kad.”, žale se turisti.

No, tek rijetki turisti su znali da se od danas u svim ispostavama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije brzim antigenskim testom mogu testirati za nešto više od 5 eura, odnosno 40 kuna.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Uvjet za testiranje po toj cijeni je da je turist boravio najmanje tri dana u Hrvatskoj i da mu test treba radim repatrijacije, odnosno povratka u domovinu. Danas je možda malo veći pritisak, veća gužva zbog te razlike u cijeni, no inače testiranje brzim testovima je vrlo dostupno i mi ćemo sljedećih dana proširiti broj punktova”, ističe Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Ministarstvo turizma osiguralo je 206 tisuća testova kojima bi se trebale zadovoljite potrebe gostiju tijekom kolovoza. No, za hrvatske građane nema popusta, za njih ostaje cijena od 120 kuna.

“Na internetu je na riječkom portalu pisalo 40 kuna za turiste a za domaće stanovnike 120 kuna, to nije realno, to nije fer, to je pljačka za mene”, ističe jedna Riječanka.

“Idemo na vjenčanje, treba nam negativan test za dobit covid potvrdu i sad moramo čekati”, ističe drugi.

“Ako turisti mogu dobit za 40 kuna na znam zašto mi građani Hrvatske ne možemo isto dobiti za 40 kuna. Cijepljenje? Bio, obavio, ali još nije prošlo 14 dana.”, požalio se treći Riječanin.

“Cijena brzih antigenskih testova koji se naplaćuju izračunata je od strane HZZO-a i podrazumijeva troškove testa i provedbe testiranja, to je komercijalna cijena koja je zdravstvenom sustavu održiva”, objašnjava Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

S obzirom da je nastavni zavod od ministarstva dobio testove isključivo za testiranje turista, oni tih 40 kuna plaćaju za provedbu testiranja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari