Na riječkoj tržnici frapantno otkriće: Uskrsna košarica nam je iz uvoza! Meso iz Italije, grožđice iz Irana, kandirano voće iz Tajlanda, Čilea, Indije…

Foto: Riječanin

Sve češće građani se s pravom pitaju odakle potječu namirnice koje kupuju?

Posljednjih dana sve domaćice imaju istu brigu: što sve pripremiti za Uskrs, gdje nabaviti najkvalitetnije namirnice, a da sve to ne bude preveliko opterećenje za kućni proračun?

Sve češće građani se s pravom pitaju odakle potječu namirnice koje kupuju. Većina kupaca vjeruje kako će domaće, hrvatske proizvode naći na tržnici.

Kada je hrana u pitanju, prva asocijacija na Uskrs svakako su jaja, a cijena onih iz Poljske, XL veličina, je 1,40 kuna za komad. Da su kojim slučajem hrvatska, jedno bi koštalo 1,80 kuna. Upravo ovim tragom provjerili smo hoće li se tradicionalna hrvatska uskrsna jela pripremati od stranih namirnica?

Izbor je velik, povjerenje kupaca baš i ne! Na tržnicama prodavači mahom prodaju robu iz Dalmacije, a da imaju domaću robu znaju i njihovi kupci koji upravo zbog tog razloga dolaze na plac.

No rotkvica, koja je nezaobilazna na uskrsnom stolu, je iz Italije. A rotkvica savršeno ide uz šunku koja se prodaje, za sada, za oko 60, 70 kuna po kilogramu. Pred vikend cijena bi mogla narasti i do 100 kuna.

Mesari koji prodaju domaću janjetinu dopuštaju nam snimanje mesa, ali oni koji prodaju talijansku teletinu neće ni čuti za kameru.

Nakon konkretne hrane, treba se malo i zasladiti.

Bez kolača neće ići! Za pincu, sirnicu ili slatki kruh obavezne su grožđice, naišli smo na one iz Irana. Ako netko želi staviti malo kandiranog voća, morat će kupiti ono iz Tajlanda, Čilea i Indije, a ono bez čega se svakako ne može je orehnjača. Orasi su iz Podravine, pravi domaći.

Jedno je sigurno: kada se obitelji okupe oko blagdanskoga stola, sva jela će se pojesti. Budu li ukusna, malo će tko razmišljati jesu li pripremljena od domaćih ili uvoznih namirnica.

Maja Brkljača

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari