NAŠI I NAJBOLJI! U KBC-u Rijeka posjetili smo tim koji izaziva poštovanje liječnika iz cijelog svijeta

U riječkom KBC-u samo ove godine bilo je 23 darivatelja

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Već sedmu godinu za redom KBC Rijeka najbolja je bolnica u Hrvatskoj po broju darivatelja organa. Nije to najveća hrvatska bolnica, a sigurno nema niti najbolje uvjete. Ali zato ima tim koji izaziva poštovanje liječnika iz cijelog svijeta.

Prošlo je trideset godina od transplantacije, gospođa Višnja je tada dobila novi bubreg i kaže, bio je to početak novog života.

“To je bilo davno, 1989. godine, 1992. sam sretno rodila s tim bubregom, koji mi puno znači u životu, a uz pomoć obitelji i liječnika koji su mi pomogli da izdržim tolike godine”, rekla je Višnja Žepina iz Rijeke.

Tlak joj je danas malo povišen od uzbuđenja i prisjećanja. Inače, od transplantacije nije bilo većih problema. “Kvaliteta života, normalno živim, ali uz drugu prehranu, lijekove redovno pijem”, objašnjava.

U riječkom KBC-u samo ove godine bilo je 23 darivatelja. Već sedam godina po tom pitanju predvodi, a Hrvatska je uz Španjolsku među prvima u svijetu. Jedan od preduvjeta za takav uspjeh su dobra intenzivna njega i vrhunski tim liječnika i sestara.

“To mora postojati jedna želja i jedna volja u cijeloj bolnici da taj program funkcionira i da ide dalje i ono što se nikako ne smije zaboraviti i što se mora uvijek naglasiti, ogromno i veliko srce naših ljudi koji su spremni i nisu se protivili darivanju nakon smrti njihovoga najmilijega, najbližeg člana obitelji”, kazao je Željko Župan, bolnički transplantacijski koordinator KBC-a Rijeka.

Oni koji organ dobiju znaju to cijeniti.  Svaki Višnjin dan prepun je zahvalnosti.

Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari