Nestašica liječnika na Kvarneru, pet ambulanti još nema timove

Foto: Illustracija (Riječanin)

Samo na Kvarneru nema liječničkih timova za pet turističkih ambulanti

Boženka je u mirovini, ali i dalje radi jer nema dovoljno liječnika. Svakodnevno je u opatijskoj turističkoj ambulanti, a to gostima ulijeva sigurnost.

“Gospođe su jako drage i nadam se da će mi pomoći. Dobila sam injekciju, tablete i nadam se da će mi biti bolje”, kaže Ljubica.

Ona je pacijentica iz Njemačke. Jedna od pedesetak koliko ih na dan prođe kroz ambulantu.

“Prošlih godina u ljetnim mjesecima bila su tri tima, sada smo počeli s dva tima, ali navodno, od 1. srpnja ipak će početi tri tima raditi. I mi ćemo se moći odmoriti malo. Inače, sada radimo svakodnevno”, kaže Božena Rajković.

U Primorsko-goranskoj županiji tijekom ljeta organizira se rad u 20 ambulanti. Ove godine pet ih je i dalje bez timova.

“S obzirom na to da je natječaj stalno otvoren, na dnevnoj bazi imamo popunjavanje turističkih ambulanti. Naravno da turisti u slučaju potrebe mogu koristiti rad obiteljske medicine i, naravno, po potrebi Zavoda za hitnu medicinu”, kaže Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Koji je plan?

Ako se ne popune potrebna mjesta, plan je s liječnicima opće obiteljske medicine dogovoriti da nakon ugovorenog vremena s HZZO-om rade u turističkim ambulantama. Na to bi se gledalo kao na rad u privatnoj praksi.

Koliko su važne turističke ambulante, svjestan je i Zoltan. U Hrvatsku je iz Srbije došao kao sezonac.

“Danas je došao red na skidanje šavova, previjanje. Lijepo iskustvo, ljubazno osoblje”, kaže Zoltan.

Ovdje se radi svaki dan, od osam ujutro do ponoći. Ne postoje praznici, vikendi ni blagdani. Dolaze im i domaći – koje nikada nisu odbili.

Liječnici se nadaju da će prestati biti prisiljeni, zbog boljih uvjeta, sreću tražiti vani.
Ida Balen

Više u VIDEOPRILOGU: