Ovih 8 predstava nemojte propustiti: u Rijeci počinje uzbudljivi 26. Međunarodni festival malih scena!

Foto: Teatar.hr

Bogat program donosi predstave iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske uključujući hvaljenu predstavu Olivera Frljića i dramu “Balkanski špijun”

“Odgovorno kazalište u neveselu vremenu” zajednički je nazivnik osam predstava 26.-og po redu Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci, koji će se održati na pozornicama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, HNK Ivana pl. Zajca i Filodrammatice, od 02. – 09. svibnja.

U nastavku donosimo kompletan program predstava:

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Četvrtak, 02. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Satiričko kazalište Kerempuh, Zagreb

Pirandello: ŠEST LIKOVA TRAŽI AUTORA

Redatelj: Oliver Frljić

Najpoznatiji Pirandellov komad i jedan od najpoznatijih dramskih komada uopće – “Šest likova traži autora”. Još 1921. Pirandellovi su likovi krenuli u potragu za autorom koja neprekinuto traje do današnjeg dana. U društvu koje zadnjih dvadeset i šest godina opsesivno traži svoj identitet i autora, ova Pirandellova drama o kazalištu dobiva i neka nova značenja. Kao potpisnik Manifesta fašističkih intelektualaca, autor Pirandello svakako nalazi ideološke rezonancije i u današnjoj Hrvatskoj – barem po broju likova koji ga, i ne znajući, traže.

Filodrammatica

Petak, 03. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Teatar EXIT, Zagreb

Mitrović: SUSRET

Redateljica: Nina Mitrović

Andrej godinama nije vidio svojeg teško bolesnog oca. Otac prezire slabiće, a sin se boji da nema dovoljno snage da se s njime suoči. Pa ipak, jedno ga poslijepodne posjeti odlučan u namjeri da dobije odgovore na pitanja koja ga progone. Na površinu izlaze obiteljske tajne i potisnute emocije.

Susret je napeta psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Komad je to o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju. I pitanju koje se krije u pozadini cijele priče: Što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Subota, 04. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Theater in der Josefstadt, Beč. Austrija

Kehlmann: PUTOVANJE IZGUBLJENIH

Redatelj: Janusz Kica

U svojem novom djelu „Putovanje izgubljenih“, koje se temelji na knjizi   „Voyage of  the Damned“ Gordona Thomasa i Maxa Morgana-Wittsa, Daniel Kehlmann pripovijeda o ljudima u bijegu. U središtu pozornosti nije međutim bijeg kao takav, već činjenica da ljudi postaju igraće lopte između političkih i ekonomskih utjecaja te bespomoćno trpe svoju sudbinu koja se ne može promijeniti.
Ovaj kazališni anasambl igra izvanredno, s puno angažmana, uvjerljivosti i vrsnom moći izražavanja. Ovo je predstava koja će se pamtiti.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Nedjelja, 05. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Narodno pozorište u Beogradu, Srbija

Kovačević: BALKANSKI ŠPIJUN

Redateljica: Tatjana Mandić Rigonat

Predstava “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat je satirična farsa koja govori o odnosu vlasti i pojedinca, devijacijama i paranoji koju je Kovačević napisao 1983. godine, a film je 1984. osvojio Zlatnu arenu. U ulozi Ilije Čvorovića, koga je u kultnom filmu igrao Danilo Bata Stojković, našao se sjajni Ljubomir Bandović. U originalnoj drami Dušana Kovačevića Ilija Čvorović je čovjek koji je bio zatvorenik na Golom otoku i koji se od žrtve pretvara u progonitelja. U predstavi „Balkanski špijan“ Ilija ima 50 godina, doživio je krvavi raspad Jugoslavije, zemlje koju je volio i sada se identificira sa Srbijom, a ne sa nekom strankom i nema brata blizanca, već sestru.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Ponedjeljak, 06. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

LaBute: SUDNJI DAN

Redateljica: Jana Maričić

Čovjek na razmeđi preljuba i terorizma, osnovna je nit komada “Sudnji dan” Neila LaButea. Riječ je o duodrami, radnja se događa dan nakon 11. rujna i rušenja “blizanaca” u New Yorku” 2001. godine. Ben je konzervativan muškarac, ima obitelj, djecu, u pravim je godinama sve to stekao, ima poželjan posao za zapadnog bijelog muškarca njegovih godina. S druge strane, Abby je liberalna žena, emancipirana, dominantnija, elokventnija od njega. Ona ruši jednu, ali zato učvršćuje drugu vrstu stereotipa – ambiciozne, superiorne, usamljene žene, sa svim zahtjevima koje emancipirana žena ispunjava, i s tim da se nije ostvarila kao majka.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Utorak, 07. svibnja 2019. u  19 i 30 sati

Jugoslovensko dramsko pozorište, Beograd, Srbija

Srbljanović: VRAT OD STAKLA

Redatelj: Jagoš Marković

Komad Biljane Srbljanović prati propadanje jedne beogradske obitelji na različitim nivoima i nijansama – povijesni izazovi, bezuspješne revolucije, retrogradni društveni procesi, rastakali su porodicu u kojoj žive tri generacije. Maestralna Jelisaveta Seka Sabljić našla se u ulozi Bogdanke, pripadnice generacije koja je imala famozno radno vrijeme od sedam do tri, pristup odmaralištima na Jahorini i u Dubrovniku, regrese, društvene stanove, jednom riječju, “jugoslovenski socijalizam”. U poznim godinama, Bogdanka je pripadnica anemične građanske Srbije koja je u svojoj samodovoljnosti sav utjecaj na društvo prenijela na Twitter. Njeni repovi iz šezdesetosmaške mladosti i “napredovanja u karijeri” konačno dolaze na naplatu u vremenu bez ideologije u kojem caruje profit.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Srijeda, 08. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Kazališni laboratorij Sfumato, Sofija, Bugarska

Radičkov: LUDA TRAVA

Redateljica: Margarita Mladenova

Država je protjerala ljude iz Radičkovljeva, autorova rodnog mjesta Kalimanitza, najbrutalnijim oružjem – izagnavši ih iz njihovih domova da bi potopila njihove kuće, školu, crkvu, grobove roditelja vodom nove brane. Život ovog običnog puka se promijenio, pretvorio u kaos te odnio obiteljske međaše. Prepoznajemo Noinu Arku kao metaforu sjećanja, koju zaborav prekriva bujicom.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Četvrtak, 09. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Zagrebačko kazalište mladih

Šajtinac: HUDDERSFIELD

Redatelj: Rene Medvešek

Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

Predstava izvan konkurencije:

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Subota, 04. svibnja 2019. u 19 i 30 sati

Koprodukcija: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Dubrovačke ljetne igre

Horvat i Marković: MICHELANGELO

Po drami Michelangelo Buonarotti Miroslava Krleže

Redatelj: Sebastijan Horvat

Prateći program Festivala:

HKD na Sušaku, Galerija Kortil

Mirko Ilić: KAZALIŠNI PLAKAT

Iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci– od 02. do 12. svibnja 2019.

Predstave Putovanje prokletih i Luda trava imaju titlovani prijevod na hrvatski jezik.

Susreti s autorima i razgovori o predstavama održavat će se nakon predstava na mjestu održavanja predstava.

Prodaja ulaznica: na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Strossmayerova 1, tel. 373 516., od 2. – 10. 5. od 18 – 19,30 na mjestu održavanja predstave

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja