ANONIMNO ONLINE ISTRAŽIVANJE

Pandemija korone itekako je utjecala na našu djecu; Ovo su najizraženije posljedice

U Gradskoj vijećnici predstavljeni rezultati istraživanja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije o utjecaju online nastave na učenike osnovnih škola.

Anonimnim elektroničkim istraživanjem obuhvaćeno je 1370 učenika u 15 osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji, u dobi od 10 do 15 godina, a cilj je bio istražiti promjene njihovih životnih navika uzrokovanim nastavom na daljinu. Sjedilački stil života pred ekranima doveo je, očekivano, do porasta udjela prekomjerne težine za 3 posto kod djevojčica, te porast pretilosti za jedan posto kod dječaka.

Cilj istraživanja bio je prikupiti podatke o promjenama životnih navika školske djece tijekom online nastave, odnosno istražiti promjenu stanja uhranjenosti i životnih navika školske djece u dobi od 10 do 15 godina, procijeniti njihovo znanje o prehrani, njihovo emocionalno stanje, osjećaje i stavove u vezi s COVID-19 lockdownom.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinarka: MIRELA HUNČEK
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Projekt je vodila izv.prof.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a suradnice na projektu bile su dr.sc. Gordana Kenđel Jovanović, Anica Radeta i Lucija Hrvatin.

Istraživanje je provedeno u suradnji s profesorima tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školama obuhvaćenim istraživanjem koji su dali podatke o visini i težini učenika izmjerenima na početku školske godine, u rujnu 2020., te one izmjerene u svibnju 2021. godine prilikom povratka u školu.

Učenici su te podatke upisivali u anonimni elektronički upitnik, zajedno sa svojim podacima o tjelesnoj aktivnosti, spavanju, vremenu provedenim pred ekranom (TV/PC/tablet/mobilni telefon), prehrambenim navikama, znanju o prehrani te su odgovarali na pitanja o emocijama, osjećajima i stavovima s obzirom na COVID-19 lockdown.

Učenici su odgovarali na jednaka pitanja koja su se odnosila na vrijeme prije online nastave i na vrijeme kada su bili na online nastavi.

Upitnik je u cijelosti dobrovoljno ispunilo 1370 učenika (43,5%), odnosno 639 (46,6%) dječaka i 731 (53,4%) djevojčica.

„Istraživanje je pokazalo kako je došlo do smanjenja fizičke aktivnosti, ali i povećanja tjelesne mase kod djece, kao i porast vremena koje se provodi na ekranu. U odnosu na početak školske godine, tijekom online nastave zabilježen je porast udjela prekomjerne tjelesne mase za 3% kod djevojčica, te porast udjela pretilosti za 1% kod dječaka. Tri petine učenika značajno je smanjilo svoju razinu tjelesne aktivnosti, više dječaci od djevojčica“, rekla je dr.sc. Gordana Kenđel Jovanović i dodala kako promjene vidljive u istraživanju predstavljaju zdravstveni rizik za razvoj pretilosti i bolesti vezanih uz pretilost u odrasloj dobi. Učenici s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom te oni manje aktivni imali su nezdravije prehrambene navike od normalno uhranjene i tjelesno aktivne djece. Istraživanje je pokazalo i da su djevojčice imale zdravije prehrambene navike od dječaka.

Također, kako je objasnila Kenđel Jovanović, rezultati istraživanja pokazali su i potencijalne psihološke probleme nastale kod djece. Iz istraživanja je vidljivo da su većini učenika tijekom online nastave nedostajali prijatelji, nisu se osjećali sretnijima zbog boravka kod kuće i nisu se osjećali uspješnijima u učenju. Čak petina učenika osjećala se usamljenije, dok je trećina učenika izjavila da se boji povratka u školu i da bi radije ostali kod kuće.

Prema riječima voditeljice projekta izv.prof.dr.sc. Sandre Pavičić Žeželj, rezultati ovog istraživanja u skladu su sa sličnim istraživanjima provedenima u drugim europskim zemljama. „Valja istaknuti i kako je istraživanje pokazalo kako je kod određenog broja djece došlo do stvaranja boljih prehrambenih navika, primjerice jeli su doručak, unosili su i nešto zdravije namirnice nego inače, ali najveći je problem u količini unesene hrane“, objasnila je Pavičić Žeželj i rekla kako po pitanju edukacije djece o ovoj temi surađuju i s Gradom Rijekom i s osnovnim školama.

Dobiveni rezultati istraživanja ukazuju na potrebu nastavka provođenja javnozdravstvenih programa o zdravom načinu života u svrhu prevencije debljine među školskom djecom. Važno je nastaviti pratiti promjene životnih navika školske djece, promjenu stanja uhranjenosti, ali i drugih zdravstvenih parametra, poput onih psiholoških.

Naime, istraživanje je pokazalo da su tijekom online nastave učenici imali prehranu u skladu s poželjnom mediteranskom prehranom, a značajan broj učenika imao je dobro znanje o prehrani, što može biti rezultat edukativnih programa kao što je program Školica pravilne prehrane, edukativni program kojeg Grad Rijeka od 2016. godine provodi u suradnji s brojnim ustanovama i udrugama. U sklopu programa provodi se čitav niz zdravstvenih, edukativnih i sportskih programa kojima se nastoji osvijestiti važnost zdravog načina života i prehrane među građanima svih životnih dobi, a prvenstveno među djecom i mladima.

Osim Školice zdrave prehrane, zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski koji je sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Krpan i pročelnicom Odjela za odgoj i školstvo Sandom Sušanj bio na predstavljanju rezultata, istaknuo je kako Grad Rijeka u okviru svojih mogućnosti i nadležnosti promovira važnost zdravih životnih navika. „Svjesni smo važnosti promocije zdravog načina života, prvenstveno u našim vrtićima i školama stoga s udrugama provodimo razne programe, poput primjerice programa Rijeka pliva, besplatne škole plivanja u koji su uključeni učenici drugih razreda osnovne škole. Također, uređenjem šetnica kao i postavljanjem fitness sprava po riječkim parkovima nastojimo potaknuti građane da se što više bave fizičkom aktivnošću na otvorenom“, rekao je zamjenik Palčevski.

Zbog epidemioloških uvjeta koji su trenutno na snazi, provođenje projekta Školica zdrave prehrane unutar škola trenutno je otežano, ali pokrenut je i portal https://skolica-prehrane.rijeka.hr/ namijenjen prvenstveno edukaciji učenika, no njegovim sadržajem mogu se koristiti i roditelji, a sve s ciljem unapređenja prehrane i zdravlja te nastavnici kao izvor nastavnog materijala.

Portal kroz partnerstvo sa drugim ustanovama, udrugama i industrijom može korisnicima omogućiti bolje razumijevanje saznanja i stavova o hrani, prehrani, zdravlju i ekologiji.

Također, portal omogućuje komunikaciju među korisnicima te razne aktivnosti koje unapređuju zajednicu obavijestima i novostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari