'POSLJEDICE MOGU BITI STRAŠNE'

Petarde više nisu dozvoljene: Kazne za nedopušteno korištenje pirotehnike idu do 15 tisuća kuna!

Petarde više nisu dozvoljene, do 1. siječnja smije se koristiti samo pirotehnika srednjeg rizika. Kazne za nedopušteno korištenje pirotehnike vrlo su visoke – do čak 15 tisuća kuna

Upotreba pirotehničkih sredstava kategorije f2 i f3 dozvoljena je do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima – kutijama s vatrometom koje ulaze u razred f2 i f3. Zabava, iako je kratkotrajna ima svoju cijenu.

Većina ipak ne podržava pucnjavu i takav vid slavlja.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Početkom ove godine na snagu je stupio Zakon koji je donio izmjene – iz kategorija F2 i F3 izuzete su petarde i redenici te se zabranjuje njihova nabava, posjedovanje, odnosno uporaba.

“I zato izbjegavajte pirotehnička sredstava kupljena na crnom tržištu i potražite ih kod ovlaštenih prodavača.”, poručuje Kruno Kaurić, voditelj Protueksplozijskog odjela PU primorsko-goranske.

“Mjera je takva da su petarde skroz zabranjene, nisu u prodaji i djeca su vrlo razočarana. Zbog toga imamo veliki pad u prodaji – sad idu samo vatrometi. Očekujemo da će biti više na samu staru godinu prodaja”, kaže Dandi Sadovnik, ovlašteni prodavač pirotehničkih sredstava.

Žabice, vražji prasak, prsakalice u prodaji su i u ostalim trgovinama no ova jača pirotehnička sredstva prodaju se u određenom razdoblju i ono što je najvažnije pravilno se skladište, atestiraju i imaju upute na hrvatskom jeziku.

“Treba paziti da se ne baca u zatvorenom prostoru, ako se držite mjera sve je potpuno bezopasno, da djeca sama ne pale… Kad se igra s vatrom sve je opasno”, upozorava Sandi Sadovnik.

Za kraj treba istaknuti kako ni jedno oružje, eksplozivna sredstva, pa tako i pirotehnička sredstva nisu poželjna u rukama djece i njima valja oprezno rukovati kako ne bi došlo do neželjnih posljedica.

“Nažalost, prije i nakon dočeka Nove godine mnogi nam dolaze na hitni medicinski trakt s ozljedama koje nastaju kao posljedica uporabe pirotehničkih sredstava. Liječenje takvih ozljeda je mukotrpno.”, ističe Damir Juranić, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije KBC-a Rijeka.

Često ostavljaju trajni invaliditet, pa još jednom ponavljamo – pirotehnička sredstva nisu igračke, stoga oprez kako ne bi ozlijedili sebe i druge! Kazne za upotrebu nedozvoljenih sredstva kreću se do 15 tisuća kuna., donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari