OPASNA MEDUZA

Pogledajte rijetku snimku kompas meduze u luci Plomin

Foto: Velimir Vrzić, Morski.hr

Tijekom ronjenja ispred Plomina podvodni istraživač Velimir Vrzić snimio je Chrysaora hysoscella, poznatu kao KOMPAS MEDUZA.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine. Ima ih ukupno 24 komada.

Kompas meduza s fotografije snimljena je na samom kraju Plominskom zaljeva u Istri nedaleko mjesta na kojem se nalazi plaža.

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane, piše Morski.hr

Preporuka je da se istoj ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje.

– Kontaktiran je Centar za invazivne vrste odnosno gđa.  Mirela Uzelac kao stručna osoba predmetnog potvrdila da se radi o kompas meduzi – kazuje nam autor ove snimke, Velimir Vrzić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari