BILI BI JEDINSTVENI U HRVATSKOJ

Video | Pokrenuta inicijativa za osnivanje srednje plesne škole u Rijeci

Foto: Facebook OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica

Grad Rijeka i Osnovna škola Vežica pri kojoj već 15 godina djeluje Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples uputili su pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem su iskazali interes za osnivanjem srednje plesne škole u Rijeci

Desetogodišnja Klara Strčić balet pleše šest godina i može se pohvaliti kako je ove godine plesala na pozornici HNK Ivana pl. Zajca uz profesionalne plesače u njezinom omiljenom baletu.

“Plesala sam u predstavi Orašar, predivno bilo je, jako lijepo”, kaže Klara Strčić, učenica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica za Kanal Ri.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: DOLORES VLAHOV PAULIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Maria Antić i Meri Čavrak zatekli smo na satu suvremenog plesa

“Školovanje bi ocijenila 10/10 jer je stvarno predivno, učitelji su odlični”, kaže Maria a Meri dodaje: “Jako puno toga možemo naučiti kroz pokret i možemo izražavati svoje emocije. Ja sam ionako i ovako htjela ići u plesnu srednju u Zagreb, no čujem da će se ovdje otvoriti. Jo i bolje, da se ne moram seliti”.

Grad Rijeka i Osnovna škola Vežica pri kojoj već 15 godina djeluje Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples uputili su pismo namjere Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem su iskazali interes za osnivanjem srednje plesne škole u Rijeci.

“Mi smo prva škola koja je svoju produkciju imala u nacionalnom kazalištu, ali nakon 15 godina zaista se moramo zapitati i učiniti nekakve uvjete djeci koja su talentirana da nastave školovanje plesa u našem gradu”, mišljenja je Violeta Nikolić, ravnateljica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Riječka srednjoškolska ustanova bila bi jedinstvena u Hrvatskoj.

“Ono što je naša želja – i na tome ćemo inzistirati kao grupa za inicijativu – je da škola bude sa dva programa i da bude samostalna strukovna škola. Osnivač može biti i Grad Rijeka, na što je i pristao”, dodaje Violeta Nikolić, ravnateljica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Tako bi svi učenici koji sada pohađaju osnovnu mogli nastaviti srednjoškolsko obrazovanje u klasičnom baletu i suvremenom plesu u Rijeci, a sada zbog toga odlaze u Ljubljanu, Milano i Budimpeštu…

Talenata u školi ne manjaka.

“U školi prevladavaju učenice ali imamo jednog učenika, jako talentiranog dječaka iz Njivica s Krka”, kaže Igor Čupković, pročelnik za klasični balet u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples.

Bivši riječki školarci danas nastupaju na poznatim svjetskim pozornicama.

140-tero djece pohađa Osnovnu školu za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, a ako sve bude išlo po planu realno je očekivati da bi se srednja škola mogla otvoriti za dvije godine.

“Ono što smo mi pokrenuli prošle godine je pripremna godina za srednjoškolsko obrazovanje – to će biti peta godina školovanja i to će biti od sljedeće godine”, otkriva Violeta Nikolić, ravnateljica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.

Pored toga, u planu je i proširenje OŠ Vežica upravo zbog potrebe Osnovne škole za balet i klasični ples. Za nadogradnju OŠ Vežica već postoji izrađena projektna dokumentacija koju je potrebno revidirati i sredstva za to predviđena su u ovogodišnjem proračunu Grada Rijeke, donosi Kanal Ri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari