RADOVI U SEDAM GRUPA

Video | Posao stoljeća Rijeke i Riječkog prstena: Počeli radovi na javnoj odvodnji u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog projekta

U sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ zapadno od čvora Diračje, započeli su prvi radovi na izgradnji i optimizaciji postojećeg sustava javne odvodnje Rijeka-Zapad.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ predstavlja jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj, a njime je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda na Delti, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica uz izvođenje radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada – Rijeci i Kastvu te tri općine – Viškovo, Čavle i Jelenje, koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Radovi na ovom složenom projektu podijeljeni su u sedam grupa, uz izgradnju uređenja za pročišćavanje otpadnih voda, a danas je na lokaciji podno riječke obilaznice, zapadno od čvora Diračje, obilježen početak radova u sklopu prve grupe radova.

Pogledajte VIDEO Kanala Ri:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Simbolične prve lopate materijala u iskop budućeg rasteretnog kanala sustava odvodnje ubacili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo početkom radova na jednom od najvećih vodno-komunalnih projekata u Hrvatskoj.

„Osim što će se podignuti standard komunalne infrastrukture, provođenje ovih radova omogućit će očuvanje kvalitete vode za piće, ali i unapređenje kvalitete mora za kupanje. S obzirom na vrijednost ulaganja i dalekosežnost utjecaja projekta, možemo reći kako se radi o generacijskom projektu“, kazao je gradonačelnik Rijeke Filipović, zahvalivši se svima koji su sudjelovali u dosadašnjoj realizaciji projekta, kao i u izvođenju fizičkih radova koji su upravo započeli.

Očekivano trajanje radova je tri godine, a kako će se niz radova izvoditi i na prometnicama, gradonačelnik Filipović zamolio je građane za strpljenje.

„Veselimo se što konačno krećemo s intenzivnijim radovima na EU projektu aglomeracije Rijeka, koji pripremamo od 2013. godine, kada je započela priprema dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih problema“, kazao je direktor Marochini.

„Ovo je značajan projekt ne samo za Rijeku, već i okolne općine i gradove, projekt koji predstavlja značajan doprinos u podizanju kvalitete života svih građana. Ovime se približavamo svim standardima koje EU postavlja u zaštiti okoliša,“ kazala je načelnica Viškova Udović, izrazivši nadu da će radovi na Viškovu, čije je očekivano trajanje pet godina, započeti kako je i najavljivano – početkom sljedeće godine.

Obilježavanju početka radova prisustvovali su predstavnici izvođača radova i nadzora, predstavnici Grada Rijeke i Gradskog vijeća Grada Rijeke, kao i KD Vodovod i kanalizacija.

Radovi prve grupe vrijedni gotovo 215 milijuna kuna

Prva grupa radova vrijedna je 214.906.135,95 kn bez PDV-a s rokom izvođenja od 36 mjeseci. Od toga će 153.295.628,74 kn osigurati Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osigurat će svaki po 22.589.492,50 kn, dok će KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. putem dugoročnog kredita osigurati preostali iznos u visini od 16.431.522,21 kn.

Izvođač radova je Zajednica ponuditelja Godina gradbeništvo in druge storitve d.o.o. i Inkaing d.o.o. iz Slovenije, dok je pružatelj usluge nadzora nad gradnjom Zajednica izvršitelja: Institut IGH d.d., Eptisa Adria d.o.o., Flum-ing d.o.o. i Projekt d.d.

Prvom grupom radova obuhvaćena izgradnja 13,1 km transportnih kolektora uz 3 podzemne kanalizacijske crpne stanice s pripadajućih 1,9 km tlačnih cjevovoda. Predviđena je izgradnja 9 kišnih preljeva i 6 retencijskih bazena s pripadajućim crpnim stanicama, 2 separatora masti i ulja te rekonstrukcija postojećeg Škurinjskog kolektora. Uz izgradnju sustava odvodnje, kojim će se otpadne vode s rubnih područja aglomeracije odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, izvršit će se i rekonstrukcija 6,9 km javnog vodovoda.

Prvi radovi na lokaciji podno riječke obilaznice, zapadno od čvora Diračje

U okviru navedene grupe radova, prvi zahvati na izgradnji započet će na lokaciji podno riječke obilaznice, zapadno od čvora Diračje, odakle će se izvesti rasteretni kanal u dužini od oko 230 m. Rasteretni kanal će se izvesti kroz zeleni pojas zapadno od Marčeljeve drage u smjeru sjever-jug, od riječke zaobilaznice do platoa s projektiranim objektima odvodnje.

Radovi su dio projekta Podsustav Martinkovac Kantrida dionica D u sklopu kojih će se izvesti 1 km kanalizacijskih cjevovoda (rasteretni kanal i spojni cjevovodi objekata), retencijski bazen s crpnom stanicom, kišni preljev, separator masti i ulja te podmorski ispust. Svi objekti odvodnje izgradit će se kao podzemne građevine uz plato postojeće crpne stanice u Istarskoj ulici.

Provedenim radovima optimizirat će se postojeći mješoviti sustav odvodnje u cilju osiguranja ispravnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i kvalitetne zaštite obalnog mora. Sustavom kišnih preljeva i retencijskih bazena zadržat će se onečišćenje oborinskih i mješovitih voda, odnosno, smanjiti opterećenje sustava u kišnom periodu i  po okončanju oborina vratiti u sustav.

Početak radova na području oko željezničkog kolodvora

Druga lokacija u sklopu prve grupe radova na kojoj će uslijediti radovi je centar grada, točnije područje oko željezničkog kolodvora.

U sklopu radova na Podsustavu Željeznički kolodvor izvest će se 450 m kanalizacijskih cjevovoda (rasteretni kanal i spojni cjevovodi), kišni preljev i kanalizacijska crpna stanica.

Kišni preljev će se izgraditi kao podzemni objekt na sjeverozapadnom dijelu kompleksa Benčić sa spojnim cjevovodima u ulicama Viktora Cara Emina i Nikole Cara, čime će se rasteretiti postojeći mješoviti sustav u kišnom periodu. U ulici Nikole Tesle i Cambierievoj ulici izvest će se rasteretni kanal do crpne stanice koja će se izgraditi kao podzemni objekt u nogostupu na križanju Cambierieve i Krešimirove ulice.

Provedbom navedenih radova optimizirat će se postojeći mješoviti sustav odvodnje u cilju osiguranja ispravnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i kvalitetne zaštite obalnog mora.

Radovi na Viškovu počinju u veljači ili ožujku 2022. godine

Osim za upravo započete zahvate u sklopu prve grupe radova, ugovoreni su i radovi na drugoj grupi radova, koja će se izvoditi na Viškovu. Radovi na projektu „Proširenje Viškovo“ započet će početkom sljedeće godine, odnosno u veljači ili ožujku. Rok za izvođenje radova čija ugovorena vrijednost iznosi 182.385.410,73 kn bez PDV je 65 mjeseci.

Koristi radova na području grada Rijeke i općine Viškovo

Izvođenjem prve i druge grupe radova osigurat će se povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje te povećanje kvalitete vodoopskrbe. Povećanje priključenosti predviđeno je i rješavanjem problema s priključenjem dijela objekata koji su ispod razine kanalizacijskog kolektora, kako novoizgrađenih tako i postojećih, a što je neizbježno pri izrazito brdovitom području. Za priključenje tih objekata na sustav javne odvodnje dobavit će se interne crpne stanice, također pomoću europskih sredstava.

Optimizacija postojećeg mješovitog sustava javne odvodnje (sustava koji prihvaća oborinsku i sanitarnu otpadnu vodu) postići će se izgradnjom retencijskih bazena i kišnih preljeva kojima će spriječiti negativni utjecaj na more te rasteretiti postojeći sustav odvodnje.  Istovremeno s radovima na sustavu javne odvodnje, zamijenit će se dijelovi sustava javne vodoopskrbe i to na područjima gdje je nemoguće izvesti radove na javnoj kanalizaciji bez oštećenja vodoopskrbnih cjevovoda. Tim zamjenama će se smanjiti gubitci u vodoopskrbnom sustavu i povećati efikasnost vodoopskrbnog sustava.

Informiranje građana o radovima

Građani će biti pravovremeno i detaljno informirani putem medija, internetske stranice Projekta (koja je u izradi) te GIS web aplikacije za prikaz odabranih podataka iz sustava.

Pristup GIS web aplikaciji za sada je moguć putem internetske stranice KD VIK-a, na poveznici http://euprojektigis.kdvik-rijeka.hr/geoserver/web/Default.html.

Podaci na aplikaciji bit će ažurirani sukladno izmjenama na gradilištima.

Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Donesena je odluka o odabiru izvođača za projektiranje i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka. Vrijednost odabrane ponude iznosi 522.600.000,36 kn (bez PDV-a). Potpisivanje ugovora očekuje se do početka 2022. godine.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda bit će drugog stupnja pročišćavanja. Izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine. Imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od 1.000 litara u sekundi. Na njemu će se otpadne vode biološki obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari. Obrađivat će se i otpadni zrak kako ne bi bilo emisije neugodnih mirisa u okoliš. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima. Predviđeni rok za izgradnju uređaja je 4 godine.

O projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ predstavlja jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Republici Hrvatskoj.  Nositelj projekta je Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija. Ukupna vrijednost mu je 1,76 milijardi (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014.-2020.

Uz dvije grupe radova, do sada su ugovorene i usluge nadzora, vidljivosti i upravljanja projektom.

Raspisani su natječaji za preostalih pet grupa radova, a njihovo se ugovaranje očekuje sredinom iduće godine. Ukupna procijenjena vrijednost tih radova je 614.599.000,00 kn (bez PDV-a).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari