MALI DIV

Video | VIDEO Poslušajte kakav zvuk proizvodi ovo malo čudo Hrvatske pošte!

Foto: Riportal.hr

Na riječkim ulicama već neko vrijeme veliku pažnju građana izaziva električni “mali div” Hrvatske pošte

Električni četverocikl Ducati, za kojega u šali možemo reći da u njega stanu “samo poštar i 2-3 pisma”, zapravo ne proizvodi ama baš nikakav zvuk! Tek slabi trzaj pri paljenju, a kada je prošao pored našeg snimatelja čulo se samo – trenje guma o asfalt!

Na našim cestama (još?) nema puno električnih automobila, a flota Ducati vozila Hrvatske pošte znatno podiže hrvatski udio električnih vozila u ukupnom broju vozila registriranih u Hrvatskoj.

Sudionici u prometu moraju biti jako oprezni, jer električna vozila odlikuje i praktički nečujan rad motora, što neoprezne sudionike u prometu, a napose pješake, može dovesti u pogibelj.

Inače, Hrvatska pošta obogatila je vozni park još prošle godine s 20 četverocikala.

U cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu, Hrvatska pošta javila se na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projektom “Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila”. Fond je prepoznao projekt te je odobreno sufinanciranje nabave 20 električnih četverocikala.

Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizira efikasnost jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Također, električna vozila pridonose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske učinkovitosti Hrvatske pošte. Uporabom električnih četverocikala za dostavu Hrvatska pošta godišnje će smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona.

Proizvođač četverocikala je tvrtka Ducati ENERGIA S.P.A. Njihova električna vozila homologirana su za dvije osobe i posebno dizajnirana za okretnost u uskim prostorima te su s većom teretnom nosivosti najbolji odgovor za potrebe poštanskog prometa. Električni četverocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 km/h, a njihov je domet 60 kilometara. Volumen prtljažnika od 300 litara i nosivost do 200 kilograma pokazuju se kao idealno rješenje zbog stalnog rasta paketnog prometa.