JEDVA ČEKAMO!

Poznato je kada će riječki željeznički kolodvor dobiti novu fasadu; Kompletna obnova bit će gotova u 2023. godini

Foto: Riportal - M.L. - Pixsell

Radovi na sanaciji pročelja zgrade riječkog željezničkoga kolodvora trebali bi biti gotovi do kraja ožujka

Željeznički kolodvor u Rijeci novu fasadu trebao bi dobiti u ožujku, a kompletna obnova bit će gotova u 2023. godini. Procijenjena vrijednost projekta je 25 milijuna kuna.

Svi radovi odvijaju se u suradnji s konzervatorima kako bi se zgradi vratio nekadašnji izgled. Tako će Rijeka napokon dobiti željeznički kolodvor kakav zaslužuje i koji će se odlično uklopiti u novi Art kvart.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
snimatelj: IVAN BANOVIĆ
montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Zgrada željezničkog kolodvora dugo je vapila za obnovom a radovi koji su u tijeku vratit će joj nekadašnji izgled.

“Po ugovoru koji je sad u izvođenju tu je bilo planirano pročelje, službeni dio uređenje javnih sanitarija, uređenje putničkog dijela koji je odgođen zbog ovog projektiranja.”, kaže Tomo Dubovečak, voditelj projekta obnove HŽ Infrastruktura.

Putnički dio trebao bi biti gotov na ljeto iduće godine.

S obzirom da je u putničkom djelu kolodvora pronađena originalna izvorna zidna plastika i oslici na zidovima, radovi su u tom dijelu zatvoreni dok se ne napravi projekt po željama konzervatora.

Radovi se nastavlju, a sve bi trebalo biti gotovo u 2023. godini.

“Zapravo svi radovi se moraju obavljati pod nadzorom konzervatorksog odjela u Rijeci, a jedan od podizvođača našeg izvođača je restauratorska tvrtka.”, dodaje voditelj projekta obnove HŽ Infrastruktura.

Završetkom radova, Rijeka će dobiti željeznički kolodvor kakav zaslužuje.

“Apsolutno da, ono koliko ja znam postoje tri takve građevine, ja mislim da je jedna u Budimpešti, ako se ne varam u zagrebu i u Rijeci. To je od istog arhitekta, ali drago mi je, to je zaista bilo jedno ruglo.”, kaže jedan Riječanin.

“Naravno da, bit će prekrasno.”, dodaje jedna Riječanka.

U sklopu novoobnovljenog kolodvora, trebao bi biti otvoren i poznati riječki lanac hrane i pića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari