PRIČA IZ RIJEČKOG MUZEJA: Oni imaju prvi komercijalni kompjuter Apple Macintosh, ali i još štošta!

Dana 24. siječnja počela je tehnološka revolucija u cijelom svijetu. Prvi put se u prodaji našao Apple Macintosh. Prvi kompjuter u povijesti koji je imao miša, prvi s ikonama i grafičkim sučeljem. Imao je memoriju od 128 kilobajta. A stajao je u to doba pravo malo bogatstvo – 2495 dolara

Kao što je sam Macintosh rekao, Steve Jobs mu je bio poput oca. U njega je ulagao i visoko ga obrazovao.

“To je bilo prvo komercijalno računalo koje je imalo miša, koje je imalo ikone, koje je imalo metaforu desktopa i na taj način preobrazilo način na koji mi danas koristimo računala”, objasnio je Davor Pasarić, suosnivač riječkog Peek & poke muzeja.

No bio je preskup. Koštao je 2495 dolara. Konkurencija je to spretno iskoristila.

“To je Bill Gates, koji je jedan dio cijele te priče prekopirao kroz svoje Windowse i na taj način ponudio alternativu koja je bila jeftinija. I to su bile godine kad Appleu nije išlo baš sjajno sve dok nisu ponovno pozvali Steve Jobsa nazad”, kaže Pasarić.

A gdje je bio Steve Jobs u međuvremenu?

“On je jednostavno dobio otkaz u vlastitoj kompaniji i onda je osnovao novu firmu i zakleo se da će napraviti najbolje računalo na svijetu. U to vrijeme to je zaista bila revolucija, radi se o Next cube računalu, koje je jako bitno jer je s njega pokrenuta prva web stranica u Švicarskoj”, kaže Pasarić.

Od Macintosha do prvog kompjutera s mogućnošću interneta. Djelo genija. Ali put kojim je išla današnja tehnologija je prava zabava. Vodimo vas u 1961.

“Ono što je zanimljivo je da je to prvi kompjuter koji je imao video igricu u sebi, radi se o igrici križić kružić. Onda je krenula informatika koju danas imamo. To su bila na početku četiri bitna računala. Radi se o računalu INSAI 80. Potpuno drugačiji pristup računalu. Umjesto tipkovnice i monitora za korištenje su imali prekidače”, objasnio je Svetozar Nilović, suosnivač Peek & poke muzeja.

Sve su to promijenili Steve Jobs i Steve Wozniak.

“Omogućili su računalo za svakog čovjeka, za malog čovjeka. To nije bio više elitistički pristup i napravili Apple 1”, kaže Nilović.

IBM uzvraća udarac prvim PC-jem.

Ali onda na scenu stupa naš slavljenik. Za današnje računalne pojmove neugledna mala, siva kutija, ali s genima bez kojih ne bi bilo sadašnjih čuda.

“Taj kompjuter dan danas živi u svim novim Macovima”, kaže Nilović.

A znamo kako mu izgledaju djeca i da su ona sve naprednija. Sljedeća generacija možda bude sama o sebi izvještavala.
Ida Balen

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari