PRIČA O DR. ŠTIMCU: Kako je vrhunski neurokirurg postao liječnik obiteljske medicine

Bio je šef neurokirurgije u riječkom KBC-u i jedan je od najvećih stručnjaka, a sada je obiteljski liječnik u Čabru

Čabar – grad okružen šumama i brdima, smješten daleko od glavnih prometnica. Osim nepovezanosti muči ga puno toga. Stanovništva je sve manje, s okolicoma ih ima oko tri tisuće. Kuće su prazne, ulice puste.

Čabar je grad koji više nalikuje selu nego gradu. Nema ovdje više radnih mjesta, nema luksuza, nema hotela, nema javnog prijevoza, ali sada Čabar ima jednog od najuspješnijih neurokirurga, Dinka Štimca.

Koji od ponedjeljka radi u mjesnim ambulantama u malom Čabru i još manjem Prezidu.

“Prostranija je nego što sam imao u bolnici. Veća, prozračnija je novija. U bolnici imate operacijske sale, ali puno vremena vi provodite u ambulanti”, priča Štimac koji nije skrivao zadovoljstvo novim radnim prostorom koji mu, kako kaže, nije malen obzirom da u takvoj prostoriji u bolnici radi 3-4 doktora.

Pacijenti u Rijeci traže njegov povratak

Uspješni neurokirurg nakon 23 godine skalpel je zamijenio stetoskopom – i rutinskim pregledima uha, grla, pluća…

“Sedmog siječnja sam ja odlučio napustiti KBC jer je najmlađa specijalistica odlučila voditi kolegiji i vizitu u mojoj prisutnosti i ja sam otišao i dao otkaz”, priča Štimac.

Javio se na natječaj dom zdravlja Čabar i sada će ovdje liječiti oko 1300 Gorana. “Meni je baš drago što sam se ovdje zatekao i dijelim mišljenje svi smo presretni što smo dobili dr. Štimca”, kazoa je Miroslav Turk, mještanin Prezida.

Jedni se vesele, drugi tuguju. Za njim žale i neki pacijenti u Rijeci. U znak podrške već nekoliko dana pred riječkom bolnicom ostavljaju transparente u kojima traže njegov povratak.

‘Mjesecima su me tlačili HDZ-ovci’

Nije otišao zato što nije volio posao neurokirurga. U sve se kaže umiješala politika. Nakon što je ukazao na korupciju u zdravstvu i pridružio se Živom Zidu ljetos je smijenjen s čelnog mjesta Klinike za neurokirurgiju. Tvrdi, uslijedilo je šikaniranje.

“Ja se nikad u životu nisam mislio baviti politikom. Ja sam ušao u Živi zid nakon toga što su mene mjesecima tlačili HDZ-ovci koji su imali podršku svojih mecena i ministarstava”, tvrdi Štimac.

O tim optužbama pitali smo i riječki KBC. “KBC Rijeka postupa sukladno svim važećim propisima te provodi postupke sukladno ovlaštenjima koje ima kao poslodavac. Uzevši u obzir pravila o zaštiti dostojanstva, privatnosti i osobnih podataka radnika, nismo ovlašteni javno iznositi podatke o njegovom radnopravnom statusu”, odgovaraju.

Područje Čabra imalo problema po pitanju doktora opće prakse

Liječnik je to koji je prvi u svijetu pacijentu ugradio 3D printani umjetni kralježak. Kroz obrvu je izvadio tumor, prvi je izveo operaciju s dvije premosnice na krvnim žilama mozga. Radio je u KBC-u Osijek i na Rebru, ali i u svijetu.

Sada ga evo u Čabru u ulozi liječnika obiteljske medicine. Gorani slave. “Područje Čabra je imalo jako veliki problema po pitanju doktora opće prakse. Doktori su se mijenjali svakih 14 dana i pacijenti su bili jako nezadovoljni”, kazala je Vazma Malnar (HSS), predsjednica Gradskog vijeća Čabar.

Sada su itekako zadovoljni. Doktor Štimac rođeni je Goranin.

“Bio sam spreman radiit bilo što ja ću na ovaj ili onaj način zaraditi za kredit. Jako mi je veliko zadovoljstvo raditi s ljudima koje ja poznam četrdeset godina”, tvrdi Štimac.

U Hrvatskoj ima 68 neurokirurga, a jedan od najboljih izašao je iz operacijskih sala i sada će u ambulanti liječiti prehlade.
Kristina Čirjak

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari