VELIKO SRCE GRAĐANA

Video | Primorsko-goranska županija već prihvaća izbjeglice iz Ukrajine; U Matuljima spremno 20 kreveta

Screenshot Kanal Ri

Primorsko-goranska županija priprema se za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Objavljen je javni poziv građanima, hotelskim kućama i privatnim iznajmljivačima na koji su se neki već i javili.

Izbjeglice će u svoj dom primiti i Ukrajinac Vladimir Provči koji je pripremio 20 kreveta. Tu je i Crveni križ koji nudi pomoć u oblkiku hrabe i drugih potrepština te psihološke pomoći.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MONIKA INJAC
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

Na kući predsjednika Kulturnog društva Rusina I Ukrajinaca Vladimira Provčija u Matuljima vijori se Ukrajinska zastava. Na katovima iznad svog stana u prizemlju, on i njegova obitelj pripremili su 20 kreveta za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

“Mi stavljamo dva kata na raspolaganje s 20 kreveta, sa svim onim što jesu. Dat ćemo hranu, sreća naša da imamo puno škrinje, supruga i ja živimo sami tako da smo u mogućnosti svoje vrijeme posvetiti njima.”, kaže Vladimir Provči, predsjednik Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ.

Kod njih je već smješten mladi ukrajinski bračni par. Stigli su prije malo više od tjedan dana kao turisti, da bi za vrijeme njihova boravka ovdje u Ukrajini započeo rat.

“Sve me je šokiralo, da se to događa u Ukrajini u 21. stoljeću, nisam mislila da će se to dogoditi, da će doći do ovoga.”, kaže Ukrajinka Viktorija.

Viktorija i njezin suprug u velikom su šoku, rekla je Verica, supruga Vladimira Provčija.

“Jako su potišteni, ne jedu, ne spavaju, ja sam im rekla da se idu šetati pored mora, da malo udahnu zraka, dva dana nisu izlazili iz sobe, nisu ni razgovarali. Ona jede, ma, premalo.”, žalosna je Verica Provči.

Primorsko-goranska županija uputila je javni poziv građanima, hotelskim kućama i privatnim iznjamljivačima za prihvat izbjeglica iz Ukrajine.

“Za sada imamo rezervirano 40 kapaciteta, međutim to svakim satom raste. Isto tako, ponavljam taj poziv- svi koji su zainteresirani se mogu javiti na email adresu stožera stozer.civilna@pgz.hr.”, poručio je Vojko Braut, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Za njihov dolazak spremni su i u Crvenom križu Primorsko-goranske županije.

“Tu su i timovi za psihosocijlanu pomoć. To su ekipe koje su educirane, koje su spletom okolnosti imale iskustvo i potresa… Već smo se izvježbali u raznim nezgodama. Sada imamo u ratnu situaciju.”, kaže Vesna Čavar, predsjednica Društva Crvenog križa PGŽ.

Tu je i pomoć u obliku hrane i drugih potrepština.

“Kada se pojave obitelji, za sada kod nas se pojavljuju u privatnom aranžmanu, znači molimo ih da se prijave najbližem gradskom društvu, to će znati oni koji su ih primili kod sebe, da se obrate za eventualnu pomoć – da li je to paket hrane, higijenske potrepštine…” dodaje Vesna Čavar.

Pomoć u hrani i odjeći nudi i humanitarna udruga Merhamet Rijeka koja je ujedno poslala i apel građanima za donacije, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari