NOVI SJAJ STAROG LJEPOTANA

Nekad ruglo, danas ljepotan! Skinute skele s pročelja riječkog Željezničkog kolodovora, zgrada napokon na ponos Rijeke!

Foto: Riportal

Nakon dvije godine, pri samom kraju su radovi na obnovi pročelja riječkog željezničkog kolodvora

Nekad ruglo, danas ljepotan! Skidaju se skele s pročelja riječkog Željezničkog kolodvora pa ta zgrada napokon ponovno postaje, nakon desetljeća zapuštenosti, građevina na ponos Rijeke!

Obnovi pročelja je tvrtka HŽ Infrastruktura pristupila u ožujku 2020. godine – i sasvim netipično za hrvatske prilike – završila u roku! Međutim, još je preostalo dovršiti odnosno urediti putnički dio kolodvora gdje su radovi ‘zapeli’ nakon vrijednog arheološkog otkrića ispod betonskog podesta u središnjem dijelu kolodvora.

Foto: Riportal

Posebna pažnja pri obnovi posvećena je restauraciji originalnih ukrasnih elemenata kojima je vraćen izvorni sjaj pročelja riječkog željezničkog kolodvora. Radove je obavila tvrtka Terracotta iz Zagreba. Podsjetimo, zgrada riječkog željezničkog kolodvora izgrađena je 1891. godine prema zamisli i nacrtima arhitekta Ferenca Pfaffa, a investitor kolodvora su bile Mađarske državne željeznice.

Također je ugrađena nova vanjska stolarija i obojana fasada.

Vrijednost cijelog projekta je oko 25 milijuna kuna bez PDV-a, u što je uključena obnova prostora za prijam putnika (sljedeći potez u obnovi), službene prostorije prometnog osoblja te sanitarni čvor za putnike.

Sada je na redu uređenje putničkog dijela kolodvora gdje su pronađeni izvorni dijelovi zidnih uresa. Tu na scenu stupaju konzervatori koji moraju najprije, do ljeta ove godine, izraditi projekt unutrašnjeg uređenja. Tek tada se pristupa radovima na uređenju čekaonica i hodnika prema peronima.

Ti radovi trebali bi biti gotovi do ljeta 2023. godine kada će ovaj ‘bijeli riječki labud’ u potpunosti ‘raširiti krila’ i zablistati u samom središtu Rijeke!

(D. J.)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views1 Views