TEŠKA SITUACIJA U ŠKOLAMA

Reakcije iz Rijeke na nove mjere testiranja školske djece: ‘Tražimo hitna zapošljavanja odgojitelja, pomoćnih radnika, tehničkog osoblja’

Novi plan je u razradi, djecu bi testirali roditelji ponedjeljkom prije škole

Vlada ima novi plan koji je u razradi. Sva djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati.

Više u VIEOPRILOGU:

“Iskustva iz zemalja koje su uvele to testiranje ne pokazuju da su time smanjili pandemiju.” – poručila je ravnateljica Osnovne škole Centar Nedjeljka Debelić za Kanal Ri.

Po tom planu testovi bi se distribuirali po školama. Po okvirnim podacima, mjesečno bi za testove trebalo izdvojiti između 70 i 100 milijuna kuna.

“Nama kao ravnateljima, učitelji, spremači u školi nikako nisu u mogućnosti provoditi takva testiranja. To treba stručni kadar, a mislim da su i oni zatrpani poslom zbog pandemije.” – objasnila je Debelić.

Po planu ministarstva djecu bi testirali roditelji. Iz Udruge Sidro poručili su kako je najava te mjere izazvala lavinu reakcija njihovih članova.

“Odgojitelji koji su se javili pa i mi u Udruzi Sidro ne tražimo testiranje za djecu u vrtićima. Mi tražimo koordinaciju svih službi u zdravstvu. Tražimo hitna dodatna zapošljavanja odgojitelja, pomoćnih radnika, tehničkog osoblja, dakle zamjene za bolovanje, veliki broj izolacija i samoizlacija.” – rekla je Katarina Turković Gulin, ravnateljica Udruge Sidro.

Situacija u školama, zaključuje ravnateljica Osnovne škole Centar je teška, ali misli kako ju testiranje neće olakšati.

“Ako to roditelji kod kuće primjenjuju onda će se to opet svesti na odgovornost svakog pojedinog roditelja što smo imali i do sad. Odgovorni roditrelji primjenjuju i poštuju mjere, na vrijeme dijete šalju iz sredine i ne šalju u sredinu ako su bolesni.” – zaključila je, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari